Baschet

Startul Ligii Naționale de Baschet Masculin, AMÂNAT. Claudiu Alionescu: Era de așteptat să se amâne și turneele din Ligă

Federația Română de Baschet a decis suspendarea turneului 1 din cadrul Ligii Naționale de Baschet Masculin, programat inițial în perioada 30 octombrie-2 noiembrie.

Momentan nu se știe când va fi reprogramat turneul, noul calendar competițional urmând a fi anunțat în perioada următoare. Această măsură a fost luată după numeroasele cazuri de infectare cu coronavirus apărute înaintea turneelor preliminare din Cupa României, amânate la rândul lor, anunță baschet.ro. Această măsură a fost luată inițial doar pentru participarea la Cupa României feminin, dar s-a decis implementarea acesteia și la celelalte competiții interne. De asemenea, pentru a participa la competițiile interne (LNBM, LNBF, CRM, CRF), echipele vor fi nevoite să prezinte două teste negative de COVID-19 înainte de intrarea în bula epidemiologică de la hotelul unde sunt cazate echipele. Acestea vor trebui efectuate cu 7 zile și cu 48 ore înainte ca jucătorii și staff-ul tehnic al formațiilor participante la întrecerile sportive să se cazeze la hotel.

Antrenorul Claudiu Alionescu a făcut o scurtă radiografie a situației de la CSM Târgu Jiu după amânarea startului Ligii Naționale.

Claudiu, după Cupa României și debutul Ligii Naționale a fost amânat. Care este situația în acest moment? Ce informare ați primit de la Federație?

C.A.: Asa cum era de așteptat, în condițiile în care opt echipe prezintă cazuri de covid, iar multe dintre ele nu se pot antrena datorita faptului că mulți jucători și antrenori sunt izolați la domiciliu, s-a luat decizia ca LNBM, ce trebuia sa înceapă pe 30 octombrie, să fie amânată pe o perioadă nedeterminată. Am văzut în informarea de la federație că s-a modificat și programul de testare. Acum sunt obligatorii două teste negative înainte oricărei competitii. Din păcate, partea de testare PCR este acum un indicator al performanței sportive. Oricât de bine te-ai pregăti, dacă nu treci cu bine peste testare, toată munca a fost în zadar. Transmiterea este una comunitară și indiferent câte măsuri am lua, riscul este unul foarte mare.

Ce se întâmplă acum la CSM Târgu Jiu? Care mai este situația din punct de vedere medical?

C.A.: Noi am primit undă verde din partea DSP pentru a ne desfășura în continuare activitatea cu jucătorii și membrii staff-ului detectați negativ la ultima testare. Ne desfășurăm activitatea cu efectivul redus. Din păcate, pe lângă cei trei jucători depistați pozitiv, care sunt în izolare, mai avem încă doi care au accidentări, Camil Berculescu și Stefan Nikolic. Jucătorii din izolare sunt bine, nu au prezentat decât forme foarte ușoare sau deloc ale bolii, iar săptămâna viitoare se vor alătură echipei când se vor termina cele 14 zile de izolare. Ceilalți doi, care s-au accidentat la antrenamente, sunt pe drumul cel bun și probabil de luni se vor alătură și ei echipei.

Ce înseamnă această nouă amânare a competițiilor? În funcție această amânare e posibil să se modifice din nou sistemul competițional?

C.A.: Din păcate aceasta amânare anulează cam tot programul de pregătire gândit până acum. Nu mai putem vorbi de forma sportivă atinsă la un moment dat. Cu siguranță vor apărea din nou modificări în ceea ce privește sistemul competițional. Cu cât se va decala startul sezonului, cu atât se va comprima mai mult. Urmează și fereastra FIBA pentru calificările echipelor naționale, unde cu siguranță campionatul va fi întrerupt.

O situație destul de neplăcută pentru toată lumea. Ce spun jucătorii despre această nouă situație?

C.A.: Este adevărat, pe jucătorii i-am simțit un pic căzuți din punct de vedere psihic. Pe undeva este și normal, aveau un tonus foarte bun săptămâna trecută, când ne pregăteam să jucăm în Cupa României, iar acum totul a devenit incertitudine. O să încercăm să ne regăsim ritmul când voi avea tot lotul și așteptăm vesti în ceea ce privește debutul noului sezon.

Iată comunicatul apărut pe site-ul FRB:

”Consiliul Director al Federatiei Romane de Baschet din data de 21.10.2020, in baza votului exprimat online de 11 membri ai Consiliului Director, a hotarat urmatoarele:

1. Avand in vedere decizia Consiliului Director de suspendare pentru o perioada nedeterminata a turneelor preliminare din CRM si tinand cont de situatia epidemiologica (focare COVID-19) inregistrata la majoritatea echipelor masculine, precum si de perioada de izolare sau carantinare obligatorie, se aproba suspendarea Turneului 1 din cadrul LNBM, editia 2020-2021, programat initial sa se desfasoare pentru perioada 30 octombrie – 02 noiembrie 2020.

Modificarile aduse calendarului CRM si LNBM vor fi anuntate cat de curand posibil.

2. Tinand cont de decizia Consiliului Director din data de 17.10.2020, referitoare numai la CRF, se aproba extinderea modificarii calendarului de testare obligatorie RT-PCR (si pentru CRM, LNBM/LNBF).

Astfel, se aproba modificarea calendarului de testare obligatorie RT-PCR premergator competitiilor de baschet in salile de sport – in aceste conditii, tinand cont de faptul ca dorim asigurarea unui climat epidemiologic cat mai sigur pentru LNBM/LNBF si CRM/CRF, precum si de recomandarile epidemiologului FRB, dar si a celor din calendarul de testare FIBA, echipele participante la turneele din LNBM/LNBF si CRM/CRF sunt obligate sa faca testarea RT-PCR astfel:

T1 – cu 7 zile inaintea inceperii competitiei (se considera ca inceperea competitiei este de la intrarea echipelor in bula epidemiologica la hotelul unde sunt cazate echipele)

T2 – cu cel mult 48 de ore inaintea inceperii competitiei (se considera ca inceperea competitiei este de la intrarea echipelor in bula epidemiologica la hotelul unde sunt cazate echipele).

Cele doua testari RT-PCR sunt obligatorii pentru a putea participa in LNBM/LNBF si CRM/CRF. In urma acestor testari, echipele vor putea participa in turneele competitiilor nationale de baschet doar cu sportivii si membrii ai staff-urilor pentru care se prezinta 2 rezultate negative.”

Comment here