Fotbal

Sorin Vintilescu, primul antrenor în cadrul secției de fotbal a CSM Târgu Jiu. Va antrena Grupa 2014-2015. Interviu Sorin VINTILESCU

Secția de fotbal a CSM Târgu Jiu și-a asigurat serviicile fostului fotbalist și golgheter al Pandurilor, Sorin Vintilescu. De la 1 iulie, de când a devenit activă secția de fotbal, oficialii clubului gorjean au organizat preselecții pentru copii și au purtat negocieri cu viitorii antrenori care se vor ocupa de grupele de juniori ale clubului gorjean, iar Sorin Vintilescu este primul antrenor cooptat în cadrul secției de fotbal a CSM Târgu Jiu. Acesta va antrena grupa de vârstă 2014-2015. ”Pentru mine, să antrenez copii, consider că este un privilegiu. Sunt un om fericit care se duce la muncă cu zâmbetul pe buze”, ne-a declarat Sorin Vintilescu imediat după ce a oficializat colaborarea cu CSM Târgu Jiu.

Ca fotbalist, numele lui Sorin Vintilescu va rămâne legat mereu de cel al echipei de fotbal Pandurii, fiind unul dintre jucătorii emblematici ai formaţiei gorjene. Și-a început cariera de fotbalist în orașul natal, la Craiova, dar consacrarea pentru fotbalistul oltean a venit la Târgu Jiu, alături de Pandurii. A fost unul dintre artizanii promovării echipei din Târgu Jiu pe prima scenă a fotbalului românesc, în anul 2005. Ani la rând, atât în Liga 2, cât și în Liga 1, a fost căpitanul echipei și cel mai prolific jucător al Pandurilor. A marcat primul gol pentru Pandurii în Liga 1 și a fost cel mai bun marcator al grupării gorjene în Liga 1, în primele două sezoane.  

După ce și-a pus ghetele în cui, Sorin Vintilescu nu a putut sta departe de terenul de fotbal, așa că s-a hotărât să se apuce de antrenorat și de ani buni dezvăluie tainele fotbalului copiilor din Târgu Jiu. Pentru Sorin, un antrenor răbdător, pozitiv, lucrul cu copii este un privilegiu, așa cum ne-a dezvăluit chiar el. Dacă-i urmărești antrenamentele poți vedea cu ochiul liber că-i place să lucreze cu copiii, că iubește fotbalul și face cu drag această activitate. Pentru Sorin Vintilescu, colaborarea cu CSM Târgu Jiu este un nou pas în cariera sa de antrenor de copii și juniori. Vine la CSM Târgu Jiu hotărât să împartă din experiența sa micuților care vor sa facă fotbal, vine să ajute la dezvoltarea noului proiect, la creşterea, dezvoltarea, educarea și formarea micilor jucători în drumul lor spre marea performanță.

Sorin Vintilescu ne-a acordat un interviu în care ne-a spus ce l-a determinat să aleagă noul proiect fotbalistic juvenil de la CSM Târgu Jiu și ce înseamnă pentru el munca de antrenor la copii și juniori. Vintilescu are și un mesaj către părinți, pe care-i îndeamnă să își ducă copii să facă sport.

INTERVIU SORIN VINTILESCU

Sorin Vintilescu, bun venit în familia CSM Târgu Jiu! Îţi dorim mult succes şi cât mai multe reuşite alături de clubul CSM Târgu Jiu!

Sorin Vintilescu: Mulțumesc frumos! Sper să fie cât mai multe reușite. Noi, antrenorii de copii și juniori trăim prin reușitele copiilor, așa că, reușitele lor vor fi și ale noastre.

Din vara acestui an la CSM Târgu Jiu a luat fiinţă şi secţia de fotbal a clubului gorjean, care porneşte la drum cu mai multe grupe de juniori. Eşti primul antrenor care a semnat un angajament la noua secţie de fotbal a clubului din Târgu Jiu. Cum a luat naştere această colaborare? Ce te-a determinat să te alături acestui proiect fotbalistic?

Sorin Vintilescu: Am fost sunat de directorul clubului și invitat la o discuție. Mi-a explicat proiectul și am acceptat pe loc. De ce? Pentru că pentru prima dată în cariera mea de antrenor de copii și juniori nu mi s-a cerut să câștig meciul de sâmbătă, să câștig campionatul sau să umplu vitrina clubului de trofee. Mi s-a cerut să învăț copiii fotbal, să-i pregatesc pentru fotbalul de mâine, adică pentru fotbalul seniorilor. Consider că menirea noastră, a antrenorilor de copii și juniori este de a crește fotbaliști nu de a câștiga turnee, astfel încât la sfârșitul junioratului copilul să știe ce are de făcut pe teren, să nu resimtă impactul cu fotbalul seniorilor.

Este o nouă etapă în cariera ta profesională, de antrenor. Care sunt obiectivele tale pe termen mediu şi lung la CSM Târgu Jiu?

Sorin Vintilescu: Îmi dorec ca proiectul CSM să ajute copiii să fie mai sănătoși și să își împlinească visele.

Ce grupă de vârstă vei antrena?

Sorin Vintilescu: Voi antrena grupa 2014-2015.

Cum e să lucrezi cu copii?

Sorin Vintilescu: Pentru mine, să antrenez copii, consider că este un privilegiu. Sunt un om fericit care se duce la muncă cu zâmbetul pe buze. Vocabularul meu este prea sărac pentru a vă putea spune ce simt când un copil vine și mă ia în brațe după ce marchează un gol .

De la ce vârstă se poate gândi un parinte să-şi înscrie copilul la fotbal?

Sorin Vintilescu: Când să începi fotbalul? Când eram eu copil se începea pe la 7-8 ani. Eu am început la 16 ani. Tata credea că rămân pitic dacă încep devreme și m-a dus la 8 ani la atletism. Acum am văzut copii de 4 ani la antrenamente…Mi se pare exagerat, totuși. Părinții cred că dacă încep devreme învață mai multe. Parerea mea? 7 ani.

Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a fi primit la fotbal?

Sorin Vintilescu: Despre calități… Fotbalul este în continuă schimbare. Dacă până acum 10 ani toată lumea cauta fotbaliști tehnici, în ziua de azi toată lumea caută ,,roboți”. Adică atletul desăvârșit, care are dezvoltate toate calitățile motrice: viteză, forță, îndemânare, rezistență. Ce aș cauta eu? Un copil cu viteză, pentru că este singura calitate motrică pe care eu nu o pot antrena, decât dezvolta, dar foarte puțin. Eu pot să-l ajut pe copil să învețe tehnica de lovire a mingii, pot să-l fac să devina îndemânatic, pot să-i antrenez forța și rezistență, dar cu viteza se naște.În plus caut acei copii care vin la fotbal cu sufletul, cu inima, să-i bata inima pentru fotbal, să aibă ”disperarea” aia de a ajunge fotbalist .

Care sunt beneficiile antrenamentului pentru sănătatea copilului şi ce calităţi le dezvoltă copiilor antrenamentele de fotbal? Practic, ce letransmiţi părinţilor care vor să-şi îndrume copii spre fotbal?

Sorin Vintilescu: Pe părinti îi îndem să-și îndrume copiii să facă sport, indiferent de ramură. Copiii noștri au ajuns să aibă un program mai încărcat decât adulții. Îi sufocăm cu școala, cu meditații la toate materiile în dorința nostră nebună de a ne depași pe noi, părinții. Refugiul lor a devenit din păcate telefonul, tableta sau calculatorul. Marea majoritate fac sport doar pe consolă. Lasați , oameni buni, copilul să alerge, să se murdărească, să facă sport atunci când afară este frig, plouă sau bate văntul. O să aveți surpriza că azi răcește, dar mâine este mai puternic.  Adulții și-au uitat copilăria.

Nume: Sorin Vintilescu
Data nașterii: 23.08.1976
Localitate: Craiova

Jucător
Ca jucător a evoluat pe postul de atacant
Juniori 
– și-a făcut junioratul la Chimia Craiova
Seniori 
– și-a făcut debutul la Chimia Craiova în Liga 4 în 1992
– Chimia Craiova 1992-1996 – Liga 4
– Constructorul Craiova 1996-1997 – Liga 4
– Extensiv Craiova 1997-1998 – Liga 2
– Dinamo Calafat 1998-2000 – Liga 3
– FC Drobeta Turnu Severin 2000-2002 – Liga 2
– Pandurii Târgu Jiu 2002-2007 (2002-2005 – Liga 2 și 2005-2007 – Liga 1)
64 de meciuri la Liga 1 – 10 goluri
93 de meciuri la Liga 2 – 34 goluri

Antrenor 
Pandurii Târgu Jiu
– antrenor în cadrul Centrului de copii și juniori 2010-2018
– Pandurii Târgu Jiu 2 – 2016-2018 – Liga 3
– Locul 4 în Campionatul Național de Juniori – Grupa 1993-1994
– Locul 4 în Campionatul Național de Juniori – Grupa 1995-1996 – Liga Elitelor
– Câștigător al Cupei României Liga Elitelor U17 – Grupa 1999
ACS Viitorul Pandurii
– din 2018 activează ca antrenor de copii și juniori la ACS Viitorul

 

Comment here