Fotbal

Antrenor de top la CSM Târgu Jiu. Mario Găman s-a alăturat secției de fotbal a clubului gorjean. Va antrena Grupa 2011-2012. Interviu Mario GĂMAN

CSM Târgu Jiu a reușit să coopteze un antrenor de top în cadrul secției de fotbal a clubului. Mario Găman a semnat un angajament cu oficialii clubului și se va ocupa de Grupa 2011-2012. După Sorin Vintilescu, Mario Găman s-a alăturat și el secției de fotbal a CSM Târgu Jiu. Este unul dintre cei mai tineri și apreciați antrenori de fotbal din Gorj. A avut oferte concrete în această vară, după ce a părăsit banca echipei Pandurii, dar a ales să rămână la Târgu Jiu, să colaboreze cu CSM, încântat de proiectul fotbalistic juvenil de la Târgu Jiu. 

Mario Găman a avut posibilitatea să lucreze la cel mai înalt nivel, atunci când Victor Pițurcă l-a cooptat în staff-ul său la echipa Al Ittihad, echipă cu care, în anul 2006, a ajuns în Liga Campionilor Asiei. Mario spune despre Victor Pițurcă că este mentorul său, de la care a învățat multe. Cunoștințe pe care, apoi, le-a pus în practică ca antrenor principal la Gilortul Târgu Cărbunești, echipă pe care a reușit să o aducă pe linia de plutire și să evite retrogradarea. Apoi, a scris istorie la CSO Filiași, echipă cu care a fost foarte aproape de a promova în Liga 2, și cu care a eliminat echipe din Liga 1 în Cupa României. A dus echipa din Filiași în primele opt echipe din țără, în sferturile de finală ale Cupei României. A venit apoi la Pandurii, echipă la care a activat ca jucător, fostul mijlocaș fiind convins că poate să pună umărul la revenirea echipei gorjene. S-a implicat total la echipă, a schimbat în bine jocul formației gorjene, ceea ce a făcut ca publicul din Târgu Jiu să revină la stadion, alături de echipă. A fost însă nevoit să renunțe la banca tehnică a formației Pandurii din cauza incertitudinii de la club. Echilibrat și dedicat meseriei sale, Mario Găman merge însă mai departe și este hotărât să-i învețe pe cei mici tainele fotbalului, așa cum face de ani buni acest lucru. Și foarte important, vrea să facă acest lucru, acasă, la Târgu Jiu.

Am stat de vorbă cu Mario Găman după parafarea înțelegerii cu CSM Târgu Jiu, iar tânărul și ambițiosul antrenor a vorbit despre noua provocare din cariera sa. Mario nu a stat prea mult pe gânduri și a acceptat oferta clubului gorjean. Își dorește să pună pună umărul la dezvoltarea acestui proiect. 

INTERVIU MARIO GĂMAN

Mario Găman, îți spunem și ție bun venit în familia CSM Târgu Jiu! Îţi dorim mult succes şi cât mai multe reuşite alături de clubul CSM Târgu Jiu!

Mario Găman: Multumesc frumos! Da, este o nouă provocare pentru mine, pe care am acceptat-o fară a sta prea mult pe gânduri. Îmi doresc cât mai multe reușite în cadrul acestui club, unde obiectivul este de a descoperi și de a dezvolta copiii, și cu ajutorul unui staff tehnic competent format din antrenori pasionați, organizați pe grupe de vârstă să putem să visam și mai departe.

Cum a luat naştere această colaborare? Ce te-a determinat să te alături acestui proiect fotbalistic?

Mario Găman: Această colaborare a luat naștere în urma unor discuții cu domnul director Robert Bălăeț, care m-a convins cu acest proiect prin modul de abordare, seriozitatea și profesionalismul de care a dat dovada până acum. Este o continuare a muncii depuse la Cs Luceafărul Târgu Jiu, deoarece se va merge pe același concept de inițiere și formare corectă a copilului unde rezultatele sunt pe planul doi, iar copilul să regăsească entuziasmul și bucuria de a practica acest fenomen într-un mediu profesionist. 

Este o nouă etapă în cariera ta profesională, de antrenor. Care sunt obiectivele tale pe termen mediu şi lung la CSM Târgu Jiu?

Mario Găman: Așa este, am încredere în acest proiect, de aceea am și ales pe moment să nu mai colaborez cu nici un fel de echipă de seniori, chiar dacă am avut trei oferte tentante și concrete, dar ne dorim să arătăm și să demonstrăm că și în acest județ se poate crea un mediu pentru acești copii minunați, unde toți să meargă pe aceeași direcție.

Ce grupă de vârstă vei antrena?

Mario Găman: Împreună cu colegul meu, Dan Staicu, vom antrena grupele născute în anii 2011/2012, grupe pe care le avem și la Luceafărul Târgu Jiu, și cu siguranță o mare parte dintre acești copii vor face pasul către o viitoare echipă de seniori a CSM. 

Cum e să lucrezi cu copii?

Mario Găman: Este cel mai frumos sentiment posibil și consider că până a fi antrenor, trebuie să fii un bun pedagog și un psiholog bun, să ai răbdare, să intri în mintea lor, să-i înțelegi în anumite reacții, să le accepți copilaria lor. Emoția pe care o simți zilnic alături de ei te motivează să muncești și mai mult și să treci mult mai ușor peste anumite momente.

De la ce vârstă se poate gândi un parinte să-şi înscrie copilul la fotbal?

Mario Găman: Eu am început fotbalul de la vârsta de 7 ani, dar în zilele noastre a scăzut foarte mult vârsta la care părintele se hotăraște să-l duă la fotbal. Părerea mea este că depinde foarte mult și de copil, indiferent de ce vârsta are, dar foarte important este să vina el de plăcere și nu obligat de nimeni. 

Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a fi primit la fotbal?

Mario Găman: Indiferent de calități, orice copil trebuie primit la fotbal sau la sport, pentru că trebuie privit din două perspective: fotbal de performanță sau fotbal de mișcare. Calitățile unui copil pot fi analizate, pot fi dezvoltate, dar doar în urma unui proces coerent de pregătire, cu obiective și teme precise și în funcție de vârstă. 

Care sunt beneficiile antrenamentului pentru sănătatea copilului şi ce calităţi le dezvoltă copiilor antrenamentele de fotbal? Practic, ce le transmiţi părinţilor care vor să-şi îndrume copii spre fotbal?

Mario Găman: În primul rând copilul descoperă ce înseamnă un antrenament profesionist, cu reguli și norme proprii privit prin prisma valorii spiritului de competiție, învață să respecte un program și principiile unui stil de viață sănatos, pentru că aceste reguli vor fi transferate în viața de adult, apoi copilul își dezvoltă abilitatea de a fi tolerant și de a se adapta la un grup, de a socializa, de a-și face prieteni, de a se dezvolte pe plan social, mental, fizic și tehnic. Atfel, copii vor învăța să nu renunțe și să muncească zilnic pentru visele lor. Așa că, dragi părinți, lăsați copii să facă mișcare și aveți încredere în mentorii lor!

Nume: Găman Mario Sergiu 
Data nașterii: 12.06.1985
Localitate: Petroșani, Jud. Hunedoara
Post pe care a evoluat: Mijlocaș

JUCĂTOR
Juniori
CSS Târgu Jiu – 1993-1996 – antrenor Cornel Țigleanu
Roșia Rovinari – 1996-1997  – antrenor Florin Merluță
Pandurii Târgu Jiu – 1997-2000  – antrenor Traian Produlescu
Gilortul Cărbunești – 2000-2002 – antrenor Găman Sergiu

Seniori 
A promovat la seniori pe 12 iunie 2002, chiar de ziua sa, a reușit și un gol în barajul de promovare în Liga 2 pentru Gilortul Cărbunești în meciul cu Minerul Motru
2001-2002 – Gilortul Târgu Cărbunești  – Liga 2
2002-2004 – Pandurii Târgu Jiu – Liga 2
2004-2005 – Mureșul Deva – Tur Liga 2 / Retur Unirea Urziceni – Liga 2
2005-2007 – CFR Timișoara – Liga 2
2007-2009 – Corvinul Hunedoara – Liga 2
2009-2010 – CFR Gaz Metan Craiova – Liga 2
2010-2014 – Pandurii Târgu Jiu 2 – Liga 3
2014-2015 – Gilortul Târgu Cărbunești – Liga 4
Meciuri :
– 101 meciuri în Divizia B 
– 123 meciuri în Divizia C
– 35 meciuri în Divizia D 
– 116 meciuri la juniori

ANTRENOR

Juniori
– 2017 până în prezent  – CS Luceafărul Târgu Jiu
– 2022 – antrenor Grupa 2011-2012 la CSM Târgu Jiu

Seniori 
2014-2015 – antrenor secund la Gilortul Târgu Cărbunești – Liga 4 /- Locul 1 faza județeană și Cupa României – faza județeană
2015-2017- membru în staff-ul lui  Victor Pițurcă – Al Ittihad – Calificarea în Liga Campionilor Asiei
2019-2020 – antrenor principal Gilortul Târgu Cărbunești – obiectiv: evitarea retrogradării
2020-2021 – antrenor principal CSO Filiași – performanțe: Locul 2 și accederea la barajul de promovare în Liga 2(baraj pierdut cu Corona Brașov) 
– sferturi de finală Cupa României -a dus echipa din filiași în primele 8 echipe ale țării în Cupa României
2021-2022 – Pandurii Târgu Jiu – Liga 3

Comment here