Baschet

LNBM, Etapa 18 / CSM Târgu Jiu încheie prima parte a campionatului cu o înfrângere pe terenul sibienilor / CSU Sibiu – CSM Târgu Jiu 79-59

CSM Târgu Jiu a pierdut meciul disputat pe terenul echipei CSU Sibiu, scor 59-79. Meciul disputat sâmbătă, 28 ianuarie, a contat pentru ultima etapă din Conferinţa A a Ligii Naţionale de Baschet Masculin. Shamiel Stevenson şi Thomas Kottas au fost cei mai buni marcatori ai grupării gorjene cu 14 puncte fiecare. ”Am lăsat echipa adversă să intre în joc aşa cum și-au dorit, fără să fim concentrați în apărare și cu foarte puține reușite în atac, iar când am încercat să jucăm ceva a fost prea târziu”, a fost concluzia la care a ajuns imediat după meci antrenorul croat al CSM Târgu Jiu, Kresimir Basic.

*CSM Târgu Jiu şi-a aflat şi adversarii din partea a doua a campionatului, după stabilirea clasamentului final din Conferinţa B. Echipa noastră se va lupta pentru menţinerea în Liga Naţională cu CSM Galaţi, CSA Steaua Bucureşti, CSM Focşani şi ABC Laguna Bucureşti. CSM Târgu Jiu va intra în faza a doua a campionatului cu 2p şi va juca cu ultimele patru clasate în Conferinţa B.

CSM Galaţi(12p), CSM Ploieşti (10p), CSA Steaua(10p), CSM Târgu Mureş(8p), CSM Focşani(4p), Miercurea Ciuc(4p), CSM Târgu Jiu(2p) şi Laguna Bucureşti(0p) sunt cele opt echipe care formează grupa ce luptă pentru menţinerea în Liga Naţională. După cele opt etape din faza a doua a campionatului se va face un clasament în 8, iar apoi se va juca în sistem încrucişat, locul 1-8, locul 2-7, locul 3-6, locul 4-5. Învinsele vor juca barajul de menţinere în Liga Naţională, în sistemul cel mai bun din 5 jocuri, cu mai multe partide pe terenul echipei mai bine clasate.

În faza a doua a campionatului, CSM Târgu Jiu va disputa primul meci în deplasare, pe terenul echipei CSM Galaţi (4 februarie), iar în etapa a-II-a, în primul meci pe teren propriu, CSM Târgu Jiu va juca cu Steaua Bucureşti, pe 8 sau 9 februarie. 

Primul sfert din Sala ”Transilvania” a fost unul de coşmar pentru echipa lui Kresimir Basic. Sibiul a dominat clar primul act şi a terminat cu +15 pe tabelă, scor 23-8, un avantaj care avea să-i coste scump pe baschetbaliştii grupării în economia finală a jocului. Sfertul doi a fost unul mult mai echilibrat, în care gorjenii s-au apărat mult mai bine şi au fost ceva mai incisivi pe fază ofensivă. Actul doi s-a terminat la egalitate, scor 16-16. Sfertul trei a fost unul destul de echilibrat în ceea mai mare parte a timpului, dar cu un final mai bun pentru gazde, care şi-au  adjudecat şi secvenţa a treia a meciului cu 24-17. Ultimul sfert a fost unul în acre gorjenii au alergat să reducă din diferenţa de pe atbela de marcaj. CSM Târgu Jiu şi-a adjudecat sfertul de final cu 18-14, dar a pierdut confruntarea din Sala Transilvania din Sibiu, scor 79-59 pentru gazde. 

CSM Târgu Jiu a început meciul cu următorul ”5”: Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Noam Weinberg, Thomas Kottas şi Octavian Ilie. 

CSU Sibiu a început tare meciul şi a pus repede pe tabelă 4-0. Pătrunderea lui Shamiel Stevenson s-a soldat cu fault şi trimis la linia de libere, Shamiel a redus din avantajul gazdelor, reuşind primele puncte pentru CSM Târgu Jiu în Sala ”Transilvania”, scor 4-2. Gazdele s-au desprins la 9-2 şi Kresimir Basic a cerut time-out. Diferenţa a crescut şi după reluarea jocului, la 11-2. Stevenson, pe recuperare ofensivă a redus din diferenţă, scor 11-4. Dylan Frye şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor, scor 11-6, dar gazdele au ajuns la +17 pe tabelă, scor 23-6. Seria gazdelor a fost întreruptă de pătrunderea lui Anthony Durham. Sibiul a încheiat primul act cu alte două puncte, iar tabela indica 25-8.

Sfertul doi a început cu Sibiul în atac, care a mai pus un punct pe tabelă, dar a venit replica lui Thomas Kottas, pentru 26-10. Baschetbaliştii lui Kresimir Basic au cedat terenul şi Sibiul a urcat la 32-10. Anthony Durham a întrerupt seria sibienilor şi a ajuns în două rânduri la linia de libere, iar tabela indica 32-13. Thomas Kottas a reuşit să mai mişte puţin tabela şi în dreptul echipei noastre, pentru 34-15. Noam Weinberg, atent la recuperare, a mai pus şi el două puncte în dreptul CSM-ului. Imediat a venit şi prima triplă din meci pentru gorjeni. Dylan Frye a reuşit o execuţie foarte frumoasă, iar tabela indica 34-20, dar Sibiul a ajuns la 41-20. Anthony Durham a reuşit să mai pună două puncte în dreptul echipei gorjene, pentru 41-22. Porter Troupe a încheiat sfertul cu alte două puncte pentru CSM Târgu Jiu, primele sale puncte din meci, iar tabela arăta, la pauza mare, 41-24, în favoarea sibienilor. 

Actul trei a început tot cu Sibiul în atac, scor 43-24, dar replica gorjenilor a venit de la Dylan Frye care a reuşit două triple în decurs de câteva secunde, iar tabela indica 45-30. Porter Troupe a mai contribuit cu două puncte de la libere, iar Thomas Kottas a punctat şi el pentru 49-34. Gazdele au ajuns la 52-34, la jumătatea sfertului trei. Porter Troupe a reuşit să scuture plasa de la mare distanţă, scor 52-37, iar Camil Berculescu, de la interior, a reuşit primele sale puncte din meci, în timp ce Shamiel Stevenson a mai redus puţin din diferenţă, scor 54-41. Sibienii au ajuns însă pe final de sfert trei la 65-41. Un sfert trei adjudecat de gazde cu 24-17. 

Ultimul act al confruntării de la Sibiu a început cu Anthony Durham la finalizare, pentru 65-43, iar Shamiel Stevenson, cu patru puncte consecutive a dus scorul la 65-47. Gazdele au venit şi ele cu replica şi au dus scorul la 74-47. Thomas Kottas a pus capăt seriei gazdelor cu două coşuri marcate în decurs de câteva secunde, pentru 76-51, în timp ce Shamiel Stevenson a punctat de la libere pentru 76-51. Thomas Kottas ss-a luptat sub panoul advers şi a mai pus patru puncte în contul său, scor 79-57. Shamiel Stevenson a înscris la ultima acţiune a meciului. CSM Târgu Jiu s-a impus în ultimul sfert cu 18-14, dar a pierdut confruntarea de la Sibiu, scor 79-59.

Cei mai prolifici jucători ai grupării gorjene au fost Shamiel Stevenson, cu 14 puncte şi 4 recuperări, şi Thomas Kottas cu 14 puncte şi 3 recuperări. Dylan Frye a făcut şi el un meci bun. Americanul aterminat meciul cu 13p, 3 recuperări şi o pasă decisivă. Căpitanul Porter Troupe a terminat meciul cu 7 puncte şi două pase decisive. Anthony Durham a terminat meciul tot cu 7p. El a mai adăugat 7 recuperări şi o pasă decisivă. Camil Berculescu şi Noam Weinberg au încheiat meciul cu 2p şi 2 recuperări fiecare.

Debutul de meci a fost decisv în stabilirea echipei câştigătoare, când baschetbaliştii lui Kresimir Basic nu au avut reacţie. Au echilibrat partida, dar a fost prea târziu.

Kresimir Basic, antrenor principal CSM Târgu Jiu: ”Am lăsat echipa adversa sa intre în joc asa cum și-au dorit fără sa fim concentrați în apărare și cu foarte puține reușite iar când când am încercat sa jucam ceva a fost prea târziu”.

CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Dylan Frye, Noam Weinberg, Anthony Durham, Bogdan Penciu, Camil Berculescu, Andriy Agafonov, Thomas Kottas, Octavian Ilie.

CSU Sibiu – CSM Târgu Jiu
79-59(23-8, 16-16, 24-17, 14-18)

LIGA NAŢIONALĂ DE BASCHET MASCULIN
Ediţia 2022-2023
Conferinţa A
Etapa 18
Sâmbătă, 28 ianuarie 2023
Sibiu, Sala Sporturilor Transilvania

Ora 20.15
Live pe DIGISPORT 4 și FRBTV

Comment here