Baschet

LIGA NAȚIONALĂ DE BASCHET MASCULIN ȘI CUPA ROMÂNIEI – Vezi sistemul competițional și calendarul pentru sezonul 2020-2021

https://www.frbaschet.ro/

Comisia de Competiții a Federației Române de Baschet a transmis informații despre sezonul competițional 2020-2021 în Liga Națională de baschet masculin. Competiția ar urma să demareze pe 3 octombrie, cu meciurile din prima fază a Cupei României, iar o săptămână mai târziu se va desfășura prima etapă a Ligii Naționale.

Indiferent care va fi numărul de echipe înscrise în campionat, se va reveni la formatul cu o singură grupă valorică. Așadar, toate echipele se vor confrunta între ele în dublă manșă pe parcursul sezonului regulat.

În LNBM, primele opt clasate la încheierea sezonului regulat se califică în playoff. Aici se va juca în sistem cel mai bun din cinci partide, în trei faze (sferturi de finală, semifinale, finala).

Cupa României se va juca în dublă manșă, în sistem eliminatoriu. Numărul fazelor se va stabili în funcție de echipele participante. Competiția se va încheia cu un turneu de tip Final Four. Acesta se va desfășura în luna februarie 2021.

S-a stabilit că echipele pot avea cel mult șase jucători străini înscriși pe foaia de arbitraj la meciurile din Cupa României și Liga Națională. În cupă este obligatorie utilizarea a cel puțin doi jucători români în permanență, dar unul trebuie să fie jucător U23. În schimb, în campionat este obligatorie folosirea a cel puțin un jucător autohton, în primele două sferturi. În sferturile 3 și 4 acesta trebuie să fie autohton indiferent de vârstă.

Federația Română de Baschet informează că, pentru sezonul competițional 2020-2021 din Liga Națională de Baschet Masculin și Cupa României (masculin), au fost primite până la data limită stabilită de Consiliul Director referitor la înscrierea în competițiile de seniori următoarele solicitări:

LNBM si CRM – 15 echipe:
U-Banca Transilvania Cluj-Napoca; CSM CSU Oradea; BC CSU Sibiu; Dinamo Știința București; Steaua București; SCM Timișoara; BCMU FC Argeș Pitești; SCMU Craiova; CSO Voluntari; CSM Galați; CSM Mediaș; CSM 2007 Focșani; ABC Athletic Constanța; CSM Târgu Jiu; CSM VSKC Miercurea Ciuc.

În aceste condiții, LNBM și CRM, se vor desfasura conform deciziilor Consiliului Director din 09.07.2020.

Iată câteva date importante pentru competițiile de seniori (LNBM și CR):
– 03 august 2020 – începe perioada de transferuri pentru LNBM
– 20 august 2020 – data limită pentru plata taxei de înscriere (tranșa 1)
– 24 august 2020 – validarea echipelor participante în LNBM
– 24 august 2020 – tragerea la sorți pentru sezonul regular LNBM și prima fază a CRM
– 03 octombrie 2020 – meciurile tur din prima fază a CRM
– 07 octombrie 2020 – meciurile retur din prima fază a CRM
– 10 octombrie 2020 – prima etapa din sezonul regular al LNBM


SISTEMUL COMPETIȚIONAL 2020-2021

LIGA NAȚIONALĂ DE BASCHET MASCULIN

-Indiferent de numărul echipelor înscrise, competiția se va desfășura într-un format cu o serie unică:
– Faza 1: se joacă după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, și se face clasamentul;
– Faza 2: se formează două grupe:
– o grupă cu echipele de pe locurile 1-8, care vor juca în play-off, 3 tururi (sistem 3/5, etapă dublă cu o zi pauză); pentru locurile 5-8 se vor juca tururi de 2/3 jocuri;
 – o grupa cu echipele de pe locurile 9-N(în funcție de câte echipe se înscriu în Liga Națională), care vor juca play-out, 2-3 tururi de 2/3 jocuri.

La finalul competiției se va decerna titlul de campioană al LNBM iar echipele de pe ultimele două locuri vor juca la începutul sezonului 2021-2022 un baraj cu echipele de pe primele două locuri din Liga 1, pentru a stabili echipele care vor intra în LNBM în sezonul urmator (jocurile se vor desfășura conform regulilor LNBM sezon 2021-2022).


CUPA ROMÂNIEI

-În funcție de numărul echipelor participante, se vor juca 2-3 tururi și Final 4;
-În Cupa României se joacă după aceleași reguli ca în LNBM, doar regula românilor diferă – fiecare echipă trebuie să joace cu 2 jucători români pe toată durata jocului, dintre care cel puțin un jucător român să fie U23.
Tragerea la sorți va fi la aceeași dată cu cea pentru LNBM.

CALENDAR COMPETIȚIONAL

LNBM: va începe în data de 10 octombrie și se va termina în intervalul 02-12 iunie 2021

Cupa României, Masculin: va începe în 03 și 07 octombrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc în perioada 05-06 februarie 2021.


Comment here