Baschet

Kresimir Basic este noul antrenor al echipei de baschet a CSM Târgu-Jiu. Antrenorul croat are ca obiectiv salvarea echipei de la retrogradare

Echipa de baschet seniori a CSM Târgu Jiu are începând de astăzi un nou antrenor. Croatul Kresimir Basic este noul antrenor principal al grupării gorjene. Antrenorul de 47 de ani vine din prima ligă din Luxemburg, acolo unde a petrecut ultimele 6 sezoane, la formația BBC Etzella Ettelbruck, cu care a câștigat Cupa Luxemburgului și o ediție a campionatului intern. Kresimir Basic a semnat cu CSM Târgu Jiu până la finalul acestui sezon, cu obiectivul clar de a salva echipa de la retrogradare.

Porter Troupe, cel care s-a ocupat de echipă în ultima perioadă va activa doar ca jucător, iar noul antrenor va fi ajutat de Claudiu Alionescu, din postura de director tehnic, și Alex Gliga, antrenor secund. Basic va debuta pe banca gorjenilor pe 5 ianuarie, la prima confruntare din 2023 a CSM Târgu Jiu, în partida extrem de importantă cu CSM Miercurea Ciuc.

Kresimir Basic a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Directorul clubului, Robert Bălăeț, a dezvăluit care este obiectivul noului antrenor al CSM Târgu Jiu.

Sper ca aducerea lui Kresimir Basic să fie de bun augur. Am cântărit mult această situație și am luat hotărârea de a aduce un antrenor. Sper să fie într-un ceas bun și să scoatem la suprafață echipa de baschet. Trebuia să schimbăm ceva. Portrer Troupe a fost și este jucătorul nostru. Staff-ul va fi format din Claudiu Alionescu și Alexandru Gliga. E clar că obiectivul este salvarea de la retrogradare, nu putem fixa alt obiectiv după atâtea meciuri pierdute. Cred în acești jucători, nu este târziu să ne revenim și cred că prin aducerea lui Kresimir Basic vom reuși acest lucru”.

”Mă bucur că mă aflu aici. Am văzut o echipă care are un suport, dar pentru a ieși din această situație este nevoie de mai mult. Am cunoscuit întregul staff și am avut discuții individuale cu toată lumea. Pe hârtie, chiar dacă lucrurile arată foarte rău, situația nu este dramatică. Trebuie să scoatem echipa din această zonă și să ne salvăm de la retrogradare. Sunt familiarizat cu baschetul românesc. Pentru mine este o provocare. Este pentru prima dată când preiau o echipă, la mijlocul sezonului, care luptă să se salveze. Vom încerca să găsim cele mai bune soluții pentru a ieși din această situație. Sunt optimist, altfel nu m-aș fi aflat aici. Nu cred că jucătorii de aici nu au calitate. Este vorba despre mentalitate, echipa este căzută. Mă voi consulta cu staff-ul și dacă este nevoie să aducem unul sau doi jucători o vom face. Este un format nou de campionat în România, nu putem decât să ne adaptăm. Noi vom încerca să ne atingem obiectivul”, a declarat Kresimir Basic, după ce a parafat înțelegerea cu CSM Târgu Jiu.

Claudiu Alionescu a ținut să-i mulțumească lui Porter Troupe pentru munca depusă în ultima perioadă la echipă, în dubla sa postură de antrenor-jucător. 

Claudiu Alionescu, director tehnic CSM Târgu Jiu: ”Trebuie să-i mulțumim lui Porter Troupe pentru munca grea pe care a depus-o în dublu role. Nu este cu siguranță ușor să te antrenezi și să ajuți și la pregătirea meciurilor. Porter este un profesionist 100% și așa va rămâne până la final”.

Kresimir Basic s-a născut pe 15 septembrie 1975, la Split, în Croația. Ca jucător, Basic a evoluat la nivel de juniori, dar și în liga a doua din Croația, pentru BC Davlin Split, în perioada 1985-1991. A trecut apoi BC Sucurac 70 Split, unde a evoluat în perioada 1991-1994. A îmbrățișat de foarte tânăr cariera de antrenor. Prima experiență în acest sens a avut-o în sezonul 1995-1996, ca antrenor al unei echipe de juniori a clubului WBC Lokomotiva Zagreb. În 1996 s-a mutat la WBC Hrvatski Dragovoljac Zagreb, unde a lucrat ca antrenor asistent până în 1998, pentru echipa feminină a clubului. Antrenorul croat a fost implicat și în activitatea unor grupe de juniori din cadrul clubului. În sezonul 1998-1999 a preluat, ca antrenor principal, echipa feminină a clubului Dragovoljac Zagreb. Prima experiență ca antrenor în afara Croației a venit în sezonul sezonul 1999-2000, cand a devenit antrenor asistent pentru echipa masculină BC Posusje, din Bosnia.

În sezonul 2000-2001, a revenit ca antrenor principal al unei echipe feminine, de această dată în Luxemburg, la BC Sparta Bertrange. Rămâne în Luxemburg și pentru sezonul 2001-2002, tot ca antrenor principal, dar pe banca echipei masculine de prima divizie BBC Etzella Ettelbruck. La chiar primul său sezon pe banca celor de la Ettelbruck, Kresimir Basic a câștigat primul său trofeu major, Cupa Luxemburgului la baschet masculin. Sezonul 2002-2003 a fost unul și mai bun pentru Kresimir, care a reușit eventul cu echipa din Ettlebruck, câștigând atât campionatul, cât și cupa. Din 2001 până în 2006 a deținut, de asemenea, diverse funcții de antrenor pentru Federația de Baschet din Luxemburg.

În 2006 s-a mutat la CSKA Sofia, în Bulgaria, unde a fost inițial antrenor asistent și a fost promovat apoi ca antrenor principal în sezonul 2006-2007. După sezonul petrecut în Bulgaria, Basic a plecat să antreneze în Arabia Saudită, unde a pregătit pe Al Ahli Jeddah, în sezonul 2007-2008, și pe Al Hilal Riyadh, în sezonul 2008-2009. După experiența saudită, antrenorul croat a revenit în Luxemburg, unde a fost antrenorul echipei Amicale Steinsel, din 2009 până în 2012, iar din 2010 a revenit și ca antrenor la Federația de Baschet din Luxemburg.

În vara lui 2012 a acceptat oferta venită de la clubul din Bundesliga austriacă, Swans Gmunden. În 2014, Basic a ajuns cu echipa celor de la Swans Gmunden în finala Cupei Austriei, iar la finalul sezonului 2014-2105 a ajuns în semifinalele din Bundesliga austriacă. Mandatul său la Gmunden s-a încheiat în mai 2015. Pentru Basic a urmat apoi o nouă experiență în Asia. Antrenorul croat a petrecut sezonul 2015-2016 ca antrenor asistent pentru Fubon Braves din Taiwan, pentru ca în sezonul 2016-2017 să revină ca antrenor principal în Europa, la gruparea KK Tajfun Sentjur, din Slovenia.

În primăvara anului 2017 a revenit în Luxemburg, unde a preluat echipa națională de tineret a celor din Luxemburg, dar a revenit și la echipa de club BBC Etzella Ettelbruck, ca antrenor principal al echipei masculine. În 2018 a câștigat cu Etzella titlul de vicecampion, iar în 2019 a reușit să câștige campionatul din Luxemburg. La capătul celor două sezoane(2017-2019), a fost numit antrenorul anului în liga din Luxemburg de către portalul de specialitate eurobasket.com. A rămas în Luxemburg până aproape de finalul anului 2022.

Comment here