Baschet

Cupa României / CSU Sibiu- CSM Târgu Jiu 111-89 / Alex Gliga: Strângem rândurile și sunt sigur că o să arătăm mai bine de la meci la meci

Start în noul sezon baschetbalistic pentru CSM Târgu Jiu! Primul meci oficial al echipei gorjene s-a derulat în Sala Transilvania din Sibiu, în prima fază a Cupei României. CSM Târgu Jiu a fost repartizată în Grupa C, alături de CSU Sibiu, SCM Timişoara şi CSO Voluntari. Cu doar şapte jucători pe bancă şi fără antrenorul principal, CSM Târgu Jiu a pierdut primul duel al sezonului în faţa echipei gazdă, CSU Sibiu, care s-a impus cu 111-89.

Fără căpitanul echipei Alin Borşa, Andrei Gheorghe, Remus Răceanu sau americanul Jack Spurgeon, dar şi fără principalul Claudiu Alionescu pe banca tehnică, gorjenii au cedat în faţa echipei gazdă, CSU Sibiu. În ciuda diferenţei de pe tabelă, CSM Târgu Jiu a avut şi momente în care a jucat de la egal la egal cu mult mai experimentata formaţie din Ardeal, dovadă că băieţii antrenaţi de Claudiu Alionescu şi Alex Gliga s-au impus în sfertul doi, scor 22-21, şi au terminat la egalitate în ultimul act, scor 34-34. În mod cert dacă ar fi avut parte de o rotaţie mai mare pe banca tehnică, CSM Târgu Jiu ar fi pus probleme mult mai mari echipei din Sibiu. Cele două formaţii au oferit un spectacol baschetbalistic de excepţie cu reuşite spectaculoase, dar din păcate în faţa unei săli cu tribune goale. O astfel de partidă ar fi meritat să se joace cu sala plină.

La Sibiu, formaţia gorjeană a fost condusă de pe margine de antrenorul secund Alexandru Gliga. Tehnicianul echipei gorjene a explicat care au fost circumstanţele care dus la deznodământul partidei de la Sibiu.

„Vreau să-i felicit pe băieții pentru efortul mare depus în acest prim meci cu echipa gazdă a turneului. Chiar dacă Sibiul este o echipă foarte atletică, cu un joc foarte rapid, noi am arătat că putem face faţă la acest nivel, chiar în unele momente le-am pus probleme. Situația noastră a fost însă una dificilă, pentru că rotația noastră a fost foarte scurtă și doi dintre jucătorii echipei noastre au venit după accidentări şi nu au putut să se exprime așa cum și-ar fi dorit. Am suferit și la recuperile defensive, pentru că nu am avut la dispoziție decât un pivot sub panou, fiind nevoiți să-l utilizam 40 de minute. Am reușit să câștigam sfertul 2 și să facem egal în cel de-al 4 lea, momentele slabe au apărut pe fondul oboselii. La capitolul recuperări s-a făcut diferenţa, cu cele 25 de recuperări mai multe făcute peste noi, din care mai mult de jumatete s-au concretizat în puncte pentru ei. Aceasta este situația, iar noi știam asta de la început de când am hotărât să participam. Strângem rândurile și cu siguranță că Alin Drondoie, kinetoterapeutul nostru se va ocupa de recuperarea lor pentru a fi pregătiți și pentru meciul de mâine și sunt sigur că o să arătăm mai bine de la meci la meci”, a fost concluzia antrenorului Alexandru Gliga.

Rămas la Târgu Jiu, antrenorul principal al CSM Târgu Jiu, Claudiu Alionescu a vorbit despre prima partidă din acest sezon a elevilor săi. O partidă disputată în condiţii speciale şi pe care antrenorul gorjean a fost nevoit să o urmărească pe canalul de youtube al FRB.

„În primul rând jucători trebuie felicitați pentru efortul depus astăzi. Este foarte greu să joci în 7 oameni, fără jucători de gabarit sub panou, și cu doi jucători ce abia au revenit după accidentări. De altfel, acolo s-a și făcut diferența, dacă este să vorbim despre cifere, la recuperările lor ofensive. Însă în aceste condiții nu putem discuta despre statistică și cifre. Aş vrea totuși să punctez plusurile și în primul rând faptul că toată lumea este sănătoasă. În al doilea rând faptul că doar în 7 jucători am reușit 89 de puncte împotriva unei echipe ca și Sibiu. În același timp nu aş vrea să ne îmbătăm cu apă rece. Este doar un prim meci care ne dă speranțe, dar în același timp avem și multe lucruri de îmbunătățit”, a declarat Claudiu Alionescu.

Cel mai bun om al echipei din Târgu Jiu a fost Kevin Allen, cu 26 de puncte marcate, 9 recuperări, un asist şi 33 indice de eficienţă. A fost singurul jucător din echipa gorjeană care a petrecut pe parchet toate cele 40 de minute ale partidei. Un joc foarte bun a făcut Alexandru Berca, jucătorul gorjean reuşind 20p, 2 recuperări şi un asist. Un aport consistent a avut şi Darien McClain, americanul reuşind 17p, 4 rec şi 5 pase decisive. Camil Berculescu a încheiat meciul cu 10p, Stefan Nikolic 8p, Bratoloveanu 5p şi georgianul Rogava cu 3p.

CSM Târgu Jiu – Primul 5: Alexandru Berca(Nr.8), Stefan Nikolic(Nr.33), Kevin Allen(Nr.0), Răzvan Bratoloveanu (Nr. 92), Darien McClain(Nr.1).

Rezerve: Camil Berculescu(Nr. 17), Revaz Rogava(Nr.3).

Antrenor: Alexandru Gliga.

Debutul de meci a aparţinut gazdelor, care au deschis repede tabela. Replica echipei gorjene a venit la fel de repede, după un coş de 2 puncte marcat de Nikolic. Au fost primele puncte din acest sezon pentru jucătorul sârb şi totodată pentru CSM Târgu Jiu. După trei minute de joc, Sibiul s-a desprins la 13-2, moment în care Alexandru Gliga a cerut time-out. La reluare, Kevin Allen a înscris, de sub panou, primele sale puncte în tricoul CSM-ului. Răzvan Bratoloveanu şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor cu prima reuşită de 3 puncte a echipei gorjene, iar tabela arăta 13-7. Alex Berca şi-a trecut şi el primele puncte în cont în acest meci, iar la jumătatea primului sfert, echipa gazdă avea 18-11 pe tabelă. McClain a prins o aruncare din afara semicercului şi tabela indica 22-15 pentru gazde. Berculescu şi-a făcut apariţia pe teren, Rogava a debuta pentru CSM, dar prima parte a meciului s-a încheiat în favoarea gazdelor, scor 29-15.

Sfertul doi a început cu două puncte în contul CSM-ului, dar gazdele punctează şi îşi dublează avantajul, scor 34-17. Kevin Allen se luptă sub panoul advers şi reduce din diferenţă, scor 36-25. Rogava a intrat bine în meci, a recuperat o minge, a urmat o aruncare de 3p, transformată de jucătorul georgian, care a reuşit astfel primele sale puncte pentru CSM. La jumătatea sfertului doi, avantajul era de partea gazdelor, scor 38-28. Cu o aruncare din interiorul semicercului a lui Bratoloveanu şi o reuşită superbă de 3p semnată Camil Berculescu, gorjenii au redus diferenţa la doar opt puncte, 41-33. Superiori însă la aruncările din afara semicercului, sibienii s-au distanţat din nou, scor 50-33. Finalul sfertului doi a aparţinut însă CSM-ului, care a punctat pe tabelă prin Kevin Allen şi Camil Berculescu. Un sfert doi adjudecat de gruparea gorjeană, câştigat la un punct diferenţă, 22-21. Un sfert doi în care gruparea gorjeană a arătat bine, a fost mai curajoasă şi mult mai activă sub panoul advers.

Sfertul trei al partidei a fost deschis de Kevin Allen cu o aruncare de 2 puncte, 50-37 pentru Sibiu. Americanul Allen face un meci bun şi la recuperare, sub propriul panou, iar celălalt american, McClain, profită pe faza ofensivă şi înscrie un coş de trei puncte, 59-47. Sibiul forţeză şi se desprinde din nou, 64-47, moment în care Alex Gliga cere din nou time-out. Reveniţi pe parchet, gorjenii punctează prin Berculescu, coş cu fault, iar scorul devine 64-50 pentru gazde. Sibiul domină sfertul trei, pe care îl câştigă cu 27-18, astfel că înaintea actului decisiv, tabela indica 77-55.

Ultimul act a început tot cu formaţia gazdă la conducerea jocului, care şi-a mărit ecartul la 84-59. A urmat o perioadă bună de joc a formaţiei gorjene, cu McClain, Berca şi Allen la finalizare şi o tabelă care arăta 86-72. A fost rândul gazdelor să solicite time-out. Un timp de odihnă cerut la momentul oportun de antrenorul Sibiului, pentru a mai tempera elanul formaţiei gorjene. Lucru care s-a şi întâmplat. La reluarea jocului Sibiul a punctat pentru 91-72. Replica formaţiei coordonate de Alexandru Gliga a venit de la McClain şi căpitanul de echipă la acest turneu, Stefan Nikolic, scor 97-77. Sibiul a trecut însă de apărarea gorjenilor, dar şi de bariera de 100 de puncte marcate. Finalul de meci a fost unul pe contre în care ambele formaţii au avut câteva reuşite de excepţie. Scor final 111-89 pentru Sibiu.

Partida din Sala Transilvania a fost arbitrată de Bogdan Podar, Octavian Goina şi Lorand Bukuresti şi supervizată, din partea FRB, de comisarul Tiberiu Rist.

Următorul meci al grupării gorjene se va disputa mâine, 11 noiembrie de la ora 16.00. CSM Târgu Jiu va întâlni SCM Timişoara. Formaţia de pe Bega s-a impus în primul meci din Grupa C, în faţa celor de la CSO Voluntari, scor 87-85.

Comment here