Handbal

CSM Târgu Jiu, lovitură pe piaţa transferurilor. Adriana ȚĂCĂLIE a semnat cu gruparea gorjeană. Interviu cu Adriana Țăcălie

CSM Târgu Jiu a transferat o supercampioană! Interul dreapta, Adriana Țăcălie, este noua jucătoare a CSM Târgu Jiu.

Gruparea gorjeană a mai reușit o lovitură pe piaţa transferurilor. CSM Târgu Jiu și-a asigurat pentru acest sezon serviciile interului Adriana Țăcălie, multiplă campioană a României și câștigătoare a Ligii Campionilor EHF. CSM Târgu Jiu are ca obiectiv menținerea în Liga Florilor, iar pentru a fi sigură că își va îndeplini obiectivul a transferat o jucătoare cu o experiență uriașă și cu un palmares bogat în trofee. Adriana, care vine de la SCM Craiova, a semnat cu CSM Târgu Jiu pentru sezonul 2022-2023.

Slătineanca Adriana Ţăcălie și-a făcut junioratul în orașul natal la LPS Slatina. A fost rapid remarcată de antrenorii federali și selecționată la echipa națională de junioare a Românie, cu care a câștigat, în 2005, medalia de argint la Campionatul European pentru Junioare. 

A urmat debutul la nivel de senioare. Adriana a avut un start fulminant la senioare, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipă pentru care a debutat în 2006. În primii ani la nivel de senioare, în perioada 2006-2011, Adriana a cucerit cu Oltchim Râmnicu Vâlcea de patru ori titlul de campioană a României(2007, 2008, 2009, 2011), de două ori Cupa României(2007, 2011) și o Supercupă a României(2007). După primul sezon la Oltchim a fost selecționată la echipa națională de tineret, cu care a obținut, în 2007, medalia de bronz la Campionatul European pentru Tineret din Turcia. Un an mai târziu, în 2008, a jucat la Campionatul Mondial de Handbal Feminin pentru Tineret din Macedonia, unde a avut o evoluție de senzație, iar în 2010 a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial Universitar din Ungaria. La nivel european, cu echipa din Vâlcea, Adriana și-a trecut în palmares Cupa Cupelor EHF,  trofeu pe care l-a câștigat în 2007, Trofeul Campionilor EHF, Simple Gold Cup(Supercupa Europei), tot în 2007, iar mai apoi a fost semifinalistă, în 2009, cu Oltchim în Liga Campionilor EHF. 

În 2011 s-a transferat în Muntenegru, la ZRK Buducnost, unde a avut un sezon fabulos. A câștigat în 2012, cu echipa din Podgorica, titlul de campioană a Muntenegrului, Cupa Muntenegrului și trofeul suprem intercluburi, Liga Campionilor EHF. Adriana și-a trecut astfel în palmares titlul de campioană a Europei. În urma sezonului fenomenal de la Buducnost ajunge în lotul naționalei României, cu care participă la Campionatul European de Handbal Feminin din 2012, din Serbia. 

După sezonul petrecut la Podgorica, Adriana Țăcălie a fost readusă în țară de Mariana Tîrcă la Corona Brașov, unde a atins un nou vârf de formă, motiv pentru care a și fost convocată pentru Campionatul Mondialul din 2013(Serbia) și Campionatul European 2014(Ungaria și Croația). Pentru România a evoluat în 38 de meciuri și a marcat 58 de goluri. Cu Corona Brașov cucerește titlul de vicecampioană a României(2014) și dublă medaliată cu bronz(2015, 2016), dar și medalia de argint în Cupa României, în 2013. În Europa, cu echipa din Brașov a ajuns în 2014 în turul 3 în Cupa Cupelor EHF, în 2015 în optimile Cupei EHF, iar în 2016 în semifinalele Cupei EHF.

De la Brașov a plecat în Franța, la Fleury Loiret HB, echipă la care a evoluat în perioada 2017-2019. După două sezoane petrecute în Franța, Adriana Țăcălie a decis să revină în Liga Florilor. Astfel, în vara lui 2019 a semnat cu Măgura Cisnădie. De la Măgura Cisnădie, Adriana a trecut la SCM Craiova, echipa la care a evoluat până în 2022. 

La ora actuală, Țăcălie este cea mai titrată jucătoare din lotul pregătit de Liviu Andrieș. Cu un palmares cu adevărat de invidiat, la nivel foarte înalt, noul inter dreapta al CSM Târgu Jiu este considerată a fi una dintre cele mai bune jucătoare din România care face foarte bine ambele faze ale jocului. Țăcălie va debuta pentru CSM Târgu Jiu în meciul cu CSM Slatina, pe 25 septembrie. După semnarea contractului am stat de vorbă cu Adriana, care ne-a acordat un interviu în care vorbește despre venirea la CSM Târgu Jiu.

INTERVIU ADRIANA ȚĂCĂLIE

Adriana, bun venit in familia CSM Târgu Jiu!

Adriana Țăcălie: Mulțumesc pentru primirea călduroasă!

Adriana, spune-ne care este povestea transferului tău la Târgu Jiu? Cum ai ajuns să semnezi cu CSM?

Adriana Țăcălie: S-a întâmplat atât de repede, încât nu sunt foarte multe de povestit. Am fost contactată de domnul președinte Robert Bălăeț, știam că sunt dorită aici, am avut o discuție de principiu și, în numai puțin de patru zile, am și semnat contractul cu CSM Târgu Jiu.

Ce înseamnă pentru tine transferul la gruparea gorjeană? Un club tânăr, ce știai de CSM Târgu Jiu înainte de transferul aici?

Adriana Țăcălie: Toată lumea știe că eu vin după o perioadă de recuperare și sunt dornică să demonstrez că handbalul nu se uită. M-am pregătit intens în această perioadă și vreau să îi mulțumesc lui Alin Burileanu pentru toată această perioadă în care m-a îndrumat să îmi revin după accidentarea din iarnă, îi mulțumesc doctorului Andrei Popescu, el fiind cel care m-a operat.

Un club tânăr, ce știai de CSM Târgu Jiu înainte de transferul aici?

Adriana Țăcălie: Am urmărit cu atenție evoluția fetelor de la Târgu Jiu și am regăsit la ele dăruirea și pasiunea pentru handbal pe care le împărtășesc și eu. Unde există dorință, există și rezultate!

Cu ce gânduri te alături noilor tale colege de la Târgu Jiu?

Adriana Țăcălie: Îmi doresc să fim o familie, să luptăm împreună spre același obiectiv: să fim surpriza frumoasă din acest sezon.

CSM Târgu Jiu are ca obiectiv mențirea în Liga Florilor. Ai văzut rezultatele, lotul echipei noastre, ai văzut și jocul echipei, cunoști bine Liga Florilor, crezi că CSM Târgu Jiu are forța de a rămâne în Liga Florilor?  Experiența ta va aduce sigur în plus la îndeplinirea acestui obiectiv. Este el realizabil?

Adriana Țăcălie: Încă de la primele discuții cu reprezentanții clubului am fost optimistă în ceea ce privește acest sezon. Cu siguranță echipa își va îndeplini obiectivul, iar eu sunt onorată să fac parte din ea.

Obiectivul tau personal care este pentru acest sezon?

Adriana Țăcălie: Vreau să fac jocuri bune, să marchez cât mai mult și să arăt că Adriana Țăcălie încă joacă handbal pe măsura palmaresului ei.

Cel mai probabil vei debuta cu Slatina. Cum crezi că va fi?

Adriana Țăcălie: Voi fi în echipă în meciul cu Slatina și sper să mă adaptez până atunci jocului echipei și împreună să învingem. E primul meu meci după 7 luni de pauză și va fi o provocare personală.

Un mesaj pentru fanii gorjeni. Ce le transmiți, ce le promiți suporterilor CSM, la ce să se aștepte?

Adriana Țăcălie: Iubitorilor de handbal, fanilor CSM Târgu Jiu le transmit că susținerea lor este foarte importantă și ne dorim să vină la fiecare meci, să fie alături de noi în tribune.

Nume: Adriana Gabriela Țăcălie
Data nașterii:  
Localitate: Slatina, Jud. Olt
Post: Inter dreapta- stânga

Juniorat
LPS Slatina

Senioare
2006-2009 Oltchim Râmnicu Vâlcea
2009-2010 HC Galați
2010-2011 Oltchim Râmnicu Vâlcea
2011-2012 ZRK Buducnost
2012-2017 Corona Brașov
2017-2019 Fleury Loiret HB
2019-2020 Măgura Cisnădie
2020-2022 SCM Craiova

PALMARES:

Liga Națională:
Aur Campioană a României: 2007, 2008, 2009, 2011 – Toate cele 4 titluri fiind obținute cu Oltchim Râmnicu Vâlcea
Argint Vicecampioană a României: 2014 – Corona Brașov
Bronz Medaliată cu bronz: 2015, 2016 – Corona Brașov
Cupa României:
Aur Câștigătoare: 2007, 2011 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Argint Finalistă: 2013 – Corona Brașov
Supercupa României:
Aur Câștigătoare: 2007 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Campionatul Muntenegrului:
Aur Campioană în Muntenegru: 2012 – ZRK Buducnost
Cupa Muntenegrului:
Aur Câștigătoare: 2012 – ZRK Buducnost
Liga Campionilor EHF:
Campioană a Europei: 2012 – ZRK Buducnost
Semifinalistă: 2009 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Grupe principale: 2008, 2011 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Cupa Cupelor EHF:
Aur Câștigătoare: 2007 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Turul 3: 2014 – Corona Brașov
Cupa EHF:
Semifinalistă: 2016 – Corona Brașov
Optimi: 2015 – Corona Brașov
Trofeul Campionilor EHF:
Simple gold cup- Câștigătoare: 2007 – Oltchim Râmnicu Vâlcea
Campionatul Mondial Universitar:
Medalie de argint: 2010
Campionatul European pentru Tineret:
Medalie de bronz: 2007
Campionatul European pentru Junioare:
Medalie de argint: 2005
Naționala României
Adriana a făcut parte și din lotul național, participând cu naționala de senioare la turneele finale Euro 2012, Euro 2014, dar și Mondialul din 2013. Pentru România a evoluat în 38 de meciuri și a marcat 58 de goluri.

Comment here