Baschet

Claudiu Alionescu: Eu unul sunt convins că acest sezon va fi anulat, dar asta se va decide după ieșirea din starea de urgență. Cred că ar fi mai bine ca totul să revină la normal începând cu sezonul viitor

În vremuri tulburi precum cele generate de pandemia de coronavirus, multe din obiceiurile noastre au fost date peste cap. Într-o astfel de situație se află și antrenorul echipei de baschet masculin a CSM Târgu Jiu, Claudiu Alionescu. Dinamic și tot timpul în mișcare, antrenorul gorjean a trebuit să se adapteze din mers situației.

Unde îți petreci perioada asta de izolare? Cum decurge?

-Este foarte dificil să facem față unei astfel de perioade cum este aceasta de izolare. Pentru mine este un pic mai greu, pentru că eu sunt o fire dinamică. Petrec foarte mult timp în afara locuinței, astfel că zona mea de confort este cu totul alta acum. Dar, am înțeles importanța crucială a acestei perioade și am încercat să respect indicațiile autoritaților. Dacă primele zile le-am folosit pentru a mă deconecta puțin și a încerca o oarecare relaxare, după a intervenit nevoia de mișcare și lucrul zilnic. Astfel, munca din teren s-a mutat la laptop, unde zilnic am încercat să aduc ceva legat de baschet: meciuri analizate, cursuri online, perioade de pregătire viitoare și multe alte chestiuni legate de munca de antrenor.

Care crezi că este impactul pe care îl are această perioadă asupra sportivilor, cum pot depăși această situație și ce este de făcut. Vorbești cu jucătorii despre cum să se mențină în formă?

-Pshihicul este foarte important acum pentru sportivi, pentru că noi eram în plin sezon și ne pregăteam de turația maximă, însă acum trebuie să ne adaptăm din mers la o altfel de activitate, atât ca timp, dar și ca spațiu. Pentru a putea depăși mai ușor situația, trebuie să facem lucruri cât se poate de diversificate: exerciții fizice în casă sau în aer liber, cine are posibilitatea, diverse activități împreună cu familia, un timp dedicat studiului din punct de vedere sportiv și un timp pentru relaxare. Este practic perioada de intersezon, dar închiși în casă. Țin legatura permanent cu jucătorii. Am văzut că mulți dintre ei își continuă pregătirea fizică, atât cât și cum poate fiecare. Este un lucru foarte important, atât pentru tonusul lor fizic, cât și din punct de vedere mental. Fiecare încearcă să se mențină cât de cât la parametrii optimi. Așa cum spuneam este ca un presezon deja cu două luni fara activități colective. Din păcate această perioadă se pare că va fi mult mai lungă.

Crezi că se va mai relua campionatul?

-În urma video conferinței desfășurate cu cei de la FRB, eu unul sunt convins că acest sezon va fi anulat, dar asta se va decide după ieșirea din starea de urgență. Este și foarte greu pentru a fi reluat, deoarece sunt multe variabile la miijloc: în primul rând această perioadă inactivă, care ar implica cel puțin o lună de zile pentru a putea aduce jucătorii în parametrii optimi pentru efort. În al doilea rând situația la nivel mondial, de exemplu SUA devine zonă roșie, iar majoritatea jucătorilor străini din campionat sunt americani, astfel pentru a putea reveni, ar însemna o perioadă de minim 14 zile de carantină. În plus, zborurie sunt anulate dinspre multe țări europene ce reprezintă punți de legatură cu SUA. Astfel, cred că este foarte greu pentru a putea desfășura un campionat în condiții normale, în care sănătatea tuturor celor direct implicați este primordială și în care sălile să fie populate așa cum suntem obișnuiți. În aceste condiții eu cred că ar fi mai bine ca totul să revină la normal începând cu sezonul viitor.

În cazul care se va relua cum crezi că vor evolua lucrurile ?

-Și eu, ca toți ceilalți, suntem avizi după sport. Ne lipsește foarte mult acum, dar pentru a ne putea bucura împreună în cel mai scurt timp, trebuie să facem câteva sacrificii. În primul rând să STĂM ACASĂ, iar viața normală și implicit sportul vor reveni la normal. Suntem nerăbdători să ne revedem la sală. Acest lucru se va întâmpla în curând, dacă suntem cât se poate de responsabili.

Care este mesajul tău pentru fanii CSM Târgu Jiu?

-Vă doresc din suflet un Paște Fericit și sănătos, chiar dacă anul acesta va fi diferit. Împreună cu familia și cu gânduri spre mai bine, STĂM ACASĂ. Paște Fericit! Hristos a Înviat!

Comment here