R: Domnule director Robert Bălăeț, sunteți în această poziție din vara lui 2019 și, într-un timp foarte scurt, aţi reușit să puneţi pe picioare acest proiect despre care se vorbește frumos, nu numai în Gorj, ci în toată țara. Știm că este un proiect dedicat în mare parte copiilor și juniorilor din Târgu-Jiu și din județul Gorj, iar, la nivel de seniori, sunt mulți sportivi localnici care evoluează la echipele de baschet masculin și handbal feminin. Practic, tinerii din Târgu-Jiu au șansa de a practica sport și de a face performanță chiar în orașul lor. Un proiect foarte apreciat și de oamenii de sport din oraș. Vorbiți-ne despre acest proiect!
R.B.: Acesta este unul dintre proiectele mele, de suflet, ca să zic așa! Mi-am dorit mereu ca tinerii, începând de la cele mai fragede vârste și dincolo de barierele materiale, să facă sport, să aibă o șansă să facă sport de performanță, chiar aici la noi în oraș. Că, astăzi, acest lucru se întâmplă la Târgu-Jiu, este un motiv de mândrie, al meu și al oamenilor care au crezut și cred în acest proiect.
R: Cum este să fii director al CSM Târgu-Jiu?
R.B.: Poate că mulți văd înainte funcția, însă până acolo este un drum foarte lung! Ore multe de muncă și mai multe de nesomn, dar mereu cu gândul că poți face bine și ajuta, te duc într-un final către o astfel de funcție. Pentru mine, este un mijloc de participa la dezvoltarea sportului din Târgu-Jiu și sunt recunoscător că am ajuns aici și că pot întoarce către oraș tot ce mi-a dat el mie.
R: Care ar fi principalele obiective ale mandatului de director al CSM Târgu-Jiu pe termen scurt, mediu și lung?
R.B.: Eu sunt un om de sport, care și-a dedicat întreaga viață sportului gorjean. Îmi doresc să facem performanță la acest club, îmi doresc să creștem sportivi care să ajungă la cel mai înalt nivel, îmi doresc să readucem gloria sportivă a orașului Târgu-Jiu și să umplem sala cu spectatori, pentru că oamenii din Târgu-Jiu merită acest lucru, pentru că gorjenii știu cel mai bine să fie alături de echipele lor de suflet.
R: Acum, putem trage linie și să facem și un scurt bilanț al primului sezon din istoria clubului CSM Târgu Jiu, un sezon încheiat brusc, din păcate. Cum îl caracterizaţi?
R.B.: Primul sezon din istoria clubului CSM Târgu-Jiu a fost unul reușit, din toate punctele de vedere. Un sezon care a început, însă, cu multe bătăi de cap, cu piedici și greutăți puse de oameni care nu se pricep la fenomenul sportiv sau care au anumite interese. Am trecut, însă, peste toate acestea și împreună cu o mână de oameni, am reușit să organizăm totul în timp record. Handbalul feminin a depășit toate așteptările. Plecând de la zero, dar cu multă muncă și, în egală măsură, cu entuziasmul antrenorilor și al fetelor, am reușit să facem o echipă competitivă, care promite. Și la echipa de junioare 3 ne-am depăși condiția. Cu multă muncă și profesionalism, cu o echipă care a avut o medie de vârstă mai mică decât a celorlalte competitoare, junioarele clubului s-au calificat la Turneul Final( Speranța), care, din păcate, nu s-a mai disputat din cauza pandemiei. Iar cei mai mici dintre sportivii clubului, la diferite categorii de vârstă, au participat la numeroase turnee, de unde s-au întors cu rezultate bune, aducând în același timp fericire și bucurie în familiile lor.
La baschet ne-am pregătit pentru Liga 1, dar ne-am trezit în Liga Națională. Am acceptat imediat provocarea. Mulți m-au crezut nebun și au crezut că o să ne facem de râs. Dar și aici lucrurile au mers bine. Nu ne-am făcut de râs, echipa a făcut un sezon bun, a reușit să aducă din nou spectorii la sală și drept dovadă, suntem în Liga Națională.
La CSM Târgu-Jiu am pus și bazele unei echipe de baschet feminin de U16, echipă care a avut evoluții onorabile la turneele la care a participat.
La prima participare din istoria clubului, echipa de baschet 3×3 a obţinut o performanţă remarcabilă. CSM Târgu-Jiu a caştigat două din cele patru turnee de calificare şi a fost finalistă în celelalte două, fiind singura echipă din cele 20 înscrise la startul competiţiei care a jucat toate cele patru finale. CSM Târgu-Jiu a încheiat seria celor patru turnee de calificare pe primul loc, cu 360 de puncte, fiind urmată de Athletic Neptun Constanţa, 320 de puncte şi BCM Argeş Piteşti, cu 254 de puncte. Turneul final trebuia să aibă loc în luna martie, dar a fost suspendat din cauza pandemiei. Sunt sigur că echipa noastră ar fi reușit să câștige turneul final și să aducă primul trofeu al clubului. Vor mai fi însă și alte oprtunități de acest gen.
R: La Târgu-Jiu nu cred că se mai pune problema atunci când vine vorba de infrastructura sportivă pe care o are la dispoziție CSM. Totuși, au sportivii la Târgu-Jiu condițiile necesare pentru a face performanță?
R.B.: Da. Nu se pune problema din acest punct de vedere. Avem una dintre cele mai moderne baze sportive din România și condiții pentru a face performanță. Dar, uneori, nu este de ajuns doar baza. Pentru a face performanță trebuie să faci anumite sacrificii și trebuie iubești sportul pe care îl faci.
R: Cum ați trecut peste perioada pandemiei, atunci când au fost restrânse drepturile de liberă circulație pentru sportivii și oficialii clubului?
R.B.: Of! A fost o perioadă extrem de grea. Am întrerupt actvitățile la toate secțiile, dar am ținut în permanență legătura cu antrenorii și sportivii. Mereu am discutat cu ei, atât eu, cât și experții sportivi de la secțiile de handbal și baschet, Dan Ilieș și Adi Roșu. Sincer, a fost ceva la care nu ne așteptam, dar ne-am adaptat din mers. Experții clubului, împreună cu antrenorii le-au transmis sportivilor, pe specificul fiecăruia, programe de pregătire individuală.
R: Cum merge treaba în prezent? Care sunt condițiile de antrenament la momentul actual?
R.B.: Am reluat antrenamentele doar la echipa de handbal feminin senioare. Antrenamentele se desfășoară, însă, cu anumite restricții, în conformitate cu prevederile actuale în acest sens.
R: Am stat de vorbă cu antrenorii și cu o mare parte din sportivii clubului și toți s-au declarat mulțumiți de atmosfera de la club, de mediul de lucru și condițiile de antrenament. Au fost câteva dintre motivele pentru care au vrut să își prelungească înțelegerile. Toți vorbesc de o adevărată familie la CSM Târgu Jiu, astfel că mulți dintre sportivii, care au evoluat sezonul trecut la CSM, au ales să rămână și sezonul viitor la Târgu-Jiu. Cum aţi reușit să-i convingeţi?
R.B.: Sportivii lipsesc mult de acasă, de cele mai multe ori ratează momente importante din viața familiilor lor, iar eu știu bine asta! Pentru a avea o echipă frumoasă, sudată și bazată pe încredere, pentru a avea rezultate, trebuie să fim exact ca o familie. Eu asta mi-am dorit mereu să fac la acest club, iar faptul că, astăzi, toți vorbesc de familia CSM Târgu-Jiu, pe mine mă bucură enorm de mult și îmi dă speranță pe mai departe.
R: Vorbiți-ne și despre salarii, un aspect de care nu s-a plâns nimeni sezonul trecut.
R.B.: Salariile au fost sub nivelul de performanță obținut, dar au fost plătite la zi. Sportivii și antrenorii au apreciat, din acest punct de vedere, corectuitudinea acestui club. Acest aspect i-a determinat să-și prelungească înțelegerile cu CSM Târgu-Jiu.
R: Apropo de bani, mediul de afaceri din Târgu-Jiu a ajuns cumva să sprijine fenomenul sportiv declanșat la CSM?
R.B.: Mediul de afaceri s-a implicat destul de bine și aș vrea să le mulțumesc pentru sprijinul acordat. Dacă, la început, era normal să aibă ceva reticențe, și aici mă refer la acele scandaluri de la începutul sezonului, cu o parte dintre consilierii locali, după un timp, după ce au văzut cum se lucrează la acest club, mediul de afaceri a început să vină alături de noi. Le mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat și pentru înțelegerea de care au dat dovadă pe parcursul sezonului trecut! Mulțumesc Artego, Asociației Oamenilor de Afaceri Gorjeni, Darcom, Aprlia, AZFitness, Decathlon, factorilor de decizie din Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu și tuturor celor care au sprijinit acest club. Sper să vină alături de noi și în acest sezon.
R: Ați reușit o serie de transferuri în această perioadă, semn că noul sezon aduce cu el și pretenții mai mari. Ce obiective le-au fost trasate echipelor pentru noul sezon?
R.B.: Da, am făcut câteva transferuri în această vară. La handbal feminin am completat lotul și am adus șase jucătoare: Florentina Moisin, Sara Abed Kader, Cosmina Lia Cosma, Mihaela Obedeanu, Cristina Bianca Aron și Irina Neacșu, care s-au alăturat nucleului de jucătoare din sezonul trecut. Fără să aducem îmbunătățiri la buget și indiferent de componența seriei în care picăm, ne putem bate cu orice echipă din Divizia A și la finalul sezonului, CSM Târgu-Jiu va fi, în premieră, pentru handbalul feminin gorjean pe prima scenă a handbalului feminin din România.
Și la baschet lotul este aproape gata. Ne așteaptă un sezon infernal, cu meciuri grele, cu echipe cu bugete imense față de noi. Avem în mare parte nucleul de jucători din sezonul trecut: Camil Berculescu, Alexandru Berca, Alin Borșa, Andrei Gheorghe, Răzvan Bratoloveanu, Remus Răceanu, Răzvan Pavel şi Mihai Bădiţă. Și, daca vă uitați la această listă, prin comparație cu loturile celorlalte echipe din Liga Națională, CSM Târgu-Jiu este echipa cu cei mai mulți jucători localnici din prima ligă, și în același timp echipa cu cei mai puțini jucători străini. Pe lângă cei care și-au prelungit înțelegerile cu CSM, i-am readus la Târgu- Jiu pe Kevin Allen și Darien McClain, plus alte două transferuri, Jack Spurgeon şi Revaz Rogava. În funcție de ce vom discuta și cu sponsorii, poate vom aduce și al cincilea jucător. Dacă nu, o să jucăm până în decembrie cu această echipă. Vedem unde suntem, tragem o linie. Sincer, nu vrem să ne facem de râs și suntem și obligați și de acest public minunat să ne facem și echipă. Sunt mulțumit pentru că avem foarte mulți tineri în echipă, între care și mulți târgujieni, care își vor primi șansa la momentul respectiv, iar atunci când vor intra în teren sper să dea totul pentru echipă.
R: Pe viitor, date fiind condițiile actuale, se mai pot înființa secții noi?
R.B.: Da. Avem în vedere secții noi de atletism, volei, lupte și box.
R: Ce sfat aveți pentru tinerii din oraș, care doresc să urmeze o ramură sportivă din cele care funcționează la CSM Târgu-Jiu?
R.B.: Să vină către noi cu încredere! Ne implicăm în activitate sportivă la nivelul municipiului, mai ales când vine vorba de tinerele generații. Avem copii foarte talentați cu care ne mândrim și care merită orice efort din partea noastră pentru ca ei să facă sport. Îi vom trata pe fiecare corect, în funcție de aptitudinile pe care le are. Îi sfătuiesc să facă sport, să creadă în ei și să muncească pentru a-și realiza visurile și, indiferent de greutăți, realizările vor fi pe măsura eforturilor depuse. Să vină la CSM, pentru că avem antrenori buni, avem sportivi la echipele de seniori de la care cei mai mici pot învăța multe. Astfel, la CSM Târgu Jiu ducem tradiția mai departe! Învățăm de la cei mai buni și creștem campioni!
R: Un mesaj pentru colegii dumneavoastră din cadrul CSM Târgu-Jiu și pentru sportivii clubului.
R.B.: Vreau să le mulțumesc tuturor și să-i asigur că proiectul CSM Târgu-Jiu va merge mai departe.
R: Un mesaj și pentru suporterii CSM Târgu-Jiu?
R.B.: Le mulțumesc din suflet pentru susținerea de care au dat dovadă, pe parcursul primului sezon din istoria clubului. Sunt minunați, suporteri adevărați, care au fost și la bine și la greu alături de echipele noastre. Le transmit multă sănătate și abia aștept să-i văd din nou la sală! Va urma un sezon interesant și avem nevoie de sprijinul lor, iar, la final, sunt sigur că ne vom bucura împreună. Vă mulțumim!
Comment here