Baschet

LNBM, Grupa 11-18, Etapa 19 / CSM Târgu Jiu pierde primul meci din faza a doua a Ligii Naționale / CSM Galați – CSM Târgu Jiu 91-84

CSM Târgu Jiu a pierdut confruntarea cu CSM Galați, scor 84-91, în primul meci din faza a doua a Ligii Naționale, în Grupa 11-18. Partida a contat pentru etapa a 19-a din LNBM. Shamiel Stevenson, cu 29 de puncte marcate, a fost cel mai bun om al echipei din Târgu Jiu. 

A fost un meci cu două reprize diametral opuse. Cele două echipe și-au împărțit perioadele de dominație. Prima parte a jocului a fost dominată clar de echipa din Galați, în timp ce baschetbaliștii gorjenii au arătat o cu totul altă față după pauză, reușind la rândul lor să domine clar partea a doua a meciului. Avantajul luat însă de gazde în prima parte a jocului i-a costat scump pe baschetbaliștii lui Kresimir Basic. Gorjenii au dominat partea secundă, dar nu au reușit să mai recupereze din ecartul luat de gazde la pauză. 

Baschetbaliștii gorjeni au început bine meciul de la Galați și au fost minute bune la conducere pe tabela de marcaj. Băieții lui Kresimir Basic au avut +6 pe tabelă, scor 11-5. Au condus și cu 13-10, dar au avut trei minute de coșmar în finalul primului sfert. Gălățenii au pus stăpânire pe joc și au încheiat prima parte cu 25-13. Sfertul doi a fost dominat tot de gazde, care și-au continuat jocul bun din finalul primul sfert. Gălățenii au ajuns la +20 pe tabelă pe parcursul sfertului doi, pe care l-au câștigat cu 29-16. Diferența din prima parte a jocului s-a dovedit a fi decisivă în economia finală a jocului.

După pauză, de la cabine a venit o altă echipă a CSM Târgu Jiu, care a dominat sfertul trei. Gorjenii au fost mult mai activi pe fază ofensivă și au reușit să își adjudece sfertul trei cu 27-22. În ultimul act, baschetbaliștii gorjeni au început o cursă nebună de urmărire a adversarului. Au dominat de o manieră categorică ultima secvență a meciului, iar finalul meciul a fost unul pe muchie de cuțit. Baschetbaliștii gorjeni au ”topit” mare parte din avantajul gazdelor, s-au apropiat la doar trei puncte, dar nu au reușit să răstoarne tabela.

CSM Târgu Jiu a început meciul de la Galați cu următorul ”5”: Shamiel Stevenson, Camil Berculescu, Thomas Kottas, Dylan Frye și Octavian Ilie.

Gălățenii au fost cei care au deschis seria punctelor din Sala Dunărea. Replica gorjeană a venit de la Thomas Kottas, care a egalat situația pe tabelă, scor 2-2. Shamiel Stevenson a adus primul avantaj în dreptul grupării gorjene, după o pătrundere în forță, scor 2-4. Tot Stevenson a majorat diferența la următoarea acțiune a echipei gorjene, scor 2-6. Gazdele au redus din diferență, dar Dylan Frye a reușit primul coș de 3p al gorjenilor, pentru 5-9. Thomas Kottas, de sub panou, a majorat diferența pe tabelă, scor 5-11. Gălățenii au revenit în joc și s-au apropiat la doar un punct, scor 10-11, dar Thomas Kottas a punctat din nou pentru gorjeni, scor 10-13. Ultimele trei minute ale primului sfert au aparținut în totalitate gazdelor, care au avut un run de 15-0! Scor 25-13 după primul sfert al meciului.

Sfertul doi a început cu reușita lui Porter Troupe, care a întrerupt astfel seria gălățenilor, scor 25-15. Noam Weinberg și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor, scor 28-17 pentru gazde, care s-au dus însă la 35-17, la jumătatea sfertului doi. Seria gazdelor a fost întreruptă de Thomas Kottas, de la linia de libere, scor 35-19. Formația gazdă a dominat în continuare jocul și a ajuns la 40-19. Shamiel Stevenson și-a mai trecut câteva puncte în cont, de la linia de libere, scor 40-21. Tot de la linia de libere a marcat și Octavian Ilie, pentru 42-23, dar gazdele și-au mai trecut în cont alte 5p, scor 47-23, spre nemulțumirea lui Kresimir Basic, care a cerut time-out. La reluarea jocului, Shamiel Stevenson a mai adăugat 4 puncte în contul gorjenilor, scor 49-27. După o triplă a gazdelor, Thomas Kottas s-a descurcat bine sub panou și a înscris pentru 52-29. A fost însă un nou sfert dominat de gazde, adjudecat cu 29-16, care au intrat la cabine la +25, scor 54-29.

Sfertul 3 a început cu reușita de sub panou a lui Shamiel Stevenson, scor 54-31. Thomas Kottas a mai redus din ecart, de la linia de libere, scor 54-33, în timp ce Porter Troupe a scuturat plasa de la distanță, scor 57-36. Shamiel Stevenson a fost trimis la libere și a mai punctat de două ori pentru gorjeni, iar la faza următoare, Octavian Ilie a reușit să înscrie de la 3p, scor 57-41. Gazdele au ajuns la 60-41. Dylan Frye  mai pus două puncte în contul CSM Târgu Jiu, pentru 60-43. Gorjenii nu au cedat lupta, iar Octavian Ilie a scuturat din nou plasa de la 3p, lucru pe care l-a făcut câteva secunde mai târziu și Dylan Frye, scor 67-49. Băieții lui Kresimir Basic au coborât diferența la 15 puncte prin Octavian Ilie, Shamiel Stevenson și Thomas Kottas, scor 69-54. Gazdele au ajuns însă la 76-56. Dylan Frye a încheiat sfertul trei cu o liberă transformată, pentru 76-56. Gorjenii și-au adjudecat sfertul trei cu 27-22. 

Baschetbaliștii gorjeni au început tare și sfertul patru, cu Andriy Agafonov și Shamiel Stevenson la finalizare, scor 76-62. Gazdele au dat imediat replica și au ajuns la 80-62. Dylan Frye a reușit un nou coș de la interior, scor 80-64. Thomas Kottas mai punctează și el de la linia de libere, scor 83-66, în timp ce Shamiel Stevenson a reușit și el să înscrie de la mare distanță, scor 83-69. Gorjenii au pus stăpânire pe joc și au punctat prin Agafonov, Shamiel Stevenson și Thomas Kottas, iar ecartul , după run-ul de 15-0 al gorjenilor s-a micșorat uluitor la 4 puncte, scor 83-79! Gălățenii au întrerupt seria gorjenilor cu un coș de 3p, dar băieții lui Kresimir Basic au revenit în atac și au redus din nou diferența la 4p, scor 86-82. CSM Târgu Jiu și-a căutat ultimele resurse în goana nebună după egalare, iar Shamiel Stevenson a redus diferența la doar trei puncte, scor 87-84. Pe final, gorjenii au fost în penalizare, lucru de care a profitat gazdele, care au ajuns la 91-84. Baschetbaliștii gorjeni s-au impus cu 28-15 în ultimul act, dar a fost insuficient pentru a răsturna situația de pe tabelă. Au fost însă foarte aproape. Gazdele s-au impus în cele din urmă cu 91-84.

Cel mai bun om al gorjenilor în confruntarea de la Galați a fost Shamiel Stevenson. Americanul a totalizat 29 de puncte, 5 recuperări și o pasă decisivă. A fost urmat de Thomas Kottas, cu 20 de puncte. Baschetbalistul grec a mai strâns 7 recuperări și o pasă decisivă. O evoluție bună a avut și americanul Dylan Frye, care a terminat meciul cu 15p, 3 recuperări și 6 pase decisive. Dintre jucătorii români cel mai bun a fost Octavian Ilie, cu 9 puncte marcate, 3 recuperări și două pase decisive. Porter Troupe a terminat meciul cu 5p, 2 recuperări și un asist. Andriy Agafonov a avut 4p, 5 recuperări și 2 pase decisive, iar Noam Weinberg a terminat meciul cu 2p, 3 recuperări și o pasă decisivă. CSM Târgu Jiu nu l-a putut folosi la acest meci pe Anthony Durham, indisponibil din cauza unei răceli. Din păcate, pe finalul partidei de la Galați, Porter Troupe a suferit o accidentare și cel mai probabil va fi indisponibil pentru meciul cu Steaua București.

Kresimir Basic nu înțelege cum de jucătorii săi au jucat foarte slab în prima parte a meciului și au arătat o cu totul altă față în repriza secundă, când echipa a fost foarte aproape de a recuperare deficitul de 25 de puncte de pe tabelă înregistrat la pauza meciului. Iată ce a declarat la finalul meciului antrenorul croat al grupării gorjene.

Kresimir Basic, antrenor principal CSM Târgu Jiu: ”Am arătat două fețe diferite. Fața a doua a noastră, din partea a doua a meciului, a fost complet diferită, având șansa să întoarcem meciul de la -25. Din păcate pentru noi, echipa din Galați a înscris și câteva aruncări grele pe final. Întrebarea rămâne de ce am jucat așa doar după pauză, iar în prima repriză am cedat 20 de mingi și 11 recuperări ofensive, împotriva unei apărări și unei agresivități despre care am discutat toată săptămâna trecută. Din păcate, am avut parte din nou de o accidentare, cea a lui Troupe. Sperăm să nu fie ceva grav și să revină cât mai repede alături de noi”.

CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Dylan Frye, Noam Weinberg, Bogdan Penciu, Camil Berculescu, Andriy Agafonov, Andrei Gheorghe, Thomas Kottas, Alexandru Mitu, Octavian Ilie. Antrenor principal: Kresimir Basic. Antrenor secund: Alexandru Gliga. Director Tehnic: Claudiu Alionescu. 

LIGA NAŢIONALĂ DE BASCHET MASCULIN
Ediţia 2022-2023
GRUPA 11-18
Etapa 19
Sâmbătă, 4 februarie 2023
Galați, Sala Sporturilor Dunărea

Ora 18.30
Live pe FRBTV
CSM Galați – CSM Târgu Jiu
91-84 (25-13, 29-16, 22-27, 15-28)

Comment here