Baschet

LNBM, Etapa 17 / CSM Târgu Jiu, VICTORIE în derby-ul Olteniei! CSM Târgu Jiu – SCM U Craiova 74-61. Galerie FOTO

CSM Târgu Jiu s-a impus în derby-ul Olteniei la baschet masculin, în faţa SCM U Craiova, scor 74-61. Echipa pregătită de Kresimir Basic a înregistrat a doua victorie din actuala stagiune a Ligii Naţionale şi a produs surpriza acestei runde. Meciul a contat pentru etapa a-17-a din Conferinţa A. Shamiel Stevenson, cu 27 de puncte înscrise, a fost cel mai bun om al grupării gorjene. Partida cu Craiova a consemnat şi debutul excelent al americanului Anthony Durham, recent sosit la CSM Târgu Jiu. Acesta a reuşit 13 puncte în meciul contra Craiovei.

Cu un lot subţiat din cauza problemelor medicale, cu Andriy Agafonov, Camil Berculescu şi Alexandru Berca, indisponibili, dar cu doi jucători veniţi de doar câteva zile la echipă, Noam Weinberg şi Anthony Durham, lucrurile nu păreau a fi favorabile pentru gruparea gorjeană, mai ales că la Târgu Jiu venea un adversar extrem de bine pregătit, cu un lot valoros şi rodat în cupele europene. Echipa pregătită de Kresimir Basic a strâns însă rândurile şi a făcut una dintre cele mai bune partide din acest sezon, la capătul unui meci în care jucătorii gorjeni au câştigat trei din cele patru secvenţe ale meciului. Singura sincopă a echipei noastre a fost în sfertul doi, însă băieţii lui Kresimir şi-au revenit după pauză şi au reuşit o victorie de senzaţie în faţa echipei din Bănie. 

CSM Târgu Jiu a început meciul cu următorul ”5”: Shamiel Stevenson, Dylan Frye, Noam Weinberg, Thomas Kottas şi Octavian Ilie. Fostul jucător al Energiei, actualmente la Craiova, Giordan Watson a deschis tabela din Sala Sporturilor şi a adus primul avantaj pentru echipa din Bănie, scor 0-2. Shamiel Stevenson a dat prima replică şi a egalat situaţia, scor 2-2. Oaspeţii au trecut la conducere, dar Dylan Frye, cu poftă de joc, a înscris primul coş de 3p al meciului şi a adus primul avantaj din meci pentru gruparea gorjeană, scor 5-4. Shamiel Stevenson a făcut 7-4, pe o pătrundere în forţă. Craiova s-a apropiat la doar un punct, însă Shamiel Stevenson şi Dylan Frye au scuturat plasa inelului cu alte două reuşite de 3p, iar tabela indica 13-6, moment în care antrenorul oaspeţilor a cerut time-out. La reluare, tot gorjenii au fost cei care au punctat pe tabelă, prin Shamiel Stevenson, iar CSM Târgu Jiu a ajuns pentru prima dată în meci la +10 pe tabelă, scor 16-6. Craiova a dat o replică scurtă pentru 16-8. Kresimir Basic l-a trimis în teren pe Anthony Durham, care şi-a făcut astfel debutul pentru CSM Târgu Jiu. Porter Troupe a urcat scorul la 18-9, dar Craiova a redus din diferenţă, scor 18-13. Suţinuţi de publicul prezent la sală, băieţii lui Kresimir au pus stâpânire pe joc şi au ajuns din nou la +10 pe tabelă. Porter Troupe, de la 3p, şi Noam Weinberg, de sub panou, au urcat scorul la 23-13. Craiova a încheiat sfertul de debut cu o aruncare de 3p. Gorjenii au fost însă cei care şi-au adjudecat primul sfert, scor 23-16. 

Sfertul doi a fost deschis de Octavian Ilie, care a punctat de la linia de libere, iar Anthony Durham a înscris primele sale puncte pentru CSM Târgu Jiu, iar echipa noastră urca la +12 pe tabelă, scor 28-16. Craiova a avut însă o tresărire de orgoliu şi a reuşit un run de 13-0, preluând conducerea pe tabela de marcaj, scor 28-29. Seria echipei din Bănie a fost stopată de Shamiel Stevenson, care a punctat de la linia de libere, scor 30-29. Craiova a reuşit să revină la conducere, scor 30-36, dar noul jucător al gorjenilor, Anthony Durham a găsit drumul spre panoul advers şi a scos un coş cu fault, scor 33-36. Baschetbaliştii lui Kresimir au forţat şi-au reuşit să revină la conducere pe tabelă, scor 37-36, după reuşitele semnate Shamiel Stevenson şi Anthony Durham. Craiova a cerut time-out, dar nu s-a mai întâmplat nimic notabil până la finalul sfertului doi, adjudecat de această dată de Craiova, cu 20-14. Echipa din Târgu Jiu a intrat cu avantaj minim la vestiare, scor 37-36.

La reluarea jocului, craiovenii au revenit pentru puţin timp în avantaj, dar grecul Thomas Kottas a punctat bine de sub panou, pentru 41-38. Dylan Frye a scuturat din nou plasa de la distanţă, scor 44-38. Craiova încearcă să ţină aproape şi micşorează distanţa la doar o posesie, scor 44-42.Shamiel, de neoprit, a scos un nou coş cu fault, iar scorul a ajuns la 47-42. Disputa s-a mai echilibrat puţin, cu Craiova care s-a apropiat la 2p, scor 51-49. Shamiel Stevenson a încheiat însă sfertul trei cu o aruncare de 3p, iar publicul i-a aplaudat reuşita în picioare. CSM Târgu Jiu şi-a adjudecat sfertul trei cu 17-13, iar la general, baschetbaliştii grupării gorjene aveau +5 pe tabelă, scor 54-49, înainte de actul de final. 

Sfertul patru a debutat cu o nouă reuşită de 3p semnată Dylan Frye, pentru 57-49. Căpitanul Porter Troupe a ridicat din nou publicul în picioare, după o reuşită de 3p, scor 60-51, reuşită care l-a făcut pe antrenorul Craiovei să ceară rapid time-out. Craiova a redus din diferenţă la reluarea jocului, scor 61-56. Shamiel Stevenson a mai dat o lovitură de la distanţă, care a tăiat elanul oaspeţilor, scor 64-56. Mai mult, Anthony Durham şi Dylan Frye au dus scorul la 70-56, iar problema echipei câştigătoare era deja rezolvată. Anthony Durham a dus scorul la 74-59. Craiova a încheiat meciul cu un coş de 2p, într-un sfert patru câştigat clar de Târgu Jiu cu 20-12. CSM Târgu Jiu s-a impus cu 74-61 în faţa Craiovei.  

Cel mai bun om din tabăra gorjeană a fost Shamiel Stevenson. Aflat într-o formă foarte bună în ultima perioadă, Shamiel a reuşit contra Craiovei 27 de puncte şi 10 recuperări. O evoluţie consistentă a avut şi Dylan Frye, care a totalizat 14p, 2 recuperări şi două pase decisive. La debutul său pentru CSM Târgu Jiu, Anthony Durham, a totalizat 13p, 2 recuperări şi o pasă decisivă, în cele aproape 20 de minute petrecute pe parchet. Căpitanul Porter Troupe a terminat meciul cu 10p, 3 recuperări şi un asist. Grecul Thomas Kottas a terminat partida cu 7p, 7 recuperări şi o pasă decisivă. Noam Weinberg a terminat cu 2p şi 5 recuperări, iar Octavian Ilie şi-a trecut 1p în contul său şi două recuperări. 

Kresimir Basic a făcut o scurtă analiză a meciului câştigat în faţa Craiovei. 

Kresimir Basic, antrenor principal CSM Târgu Jiu: ”Când începi meciul bine, aștepți să se termine cu bine, însă nu de fiecare dată s-a întâmplat asta pentru noi. Astăzi, am fost mult mai concentrați pe final de meci, ne-am păstrat agresivitatea pe toată durata partidei și, nu în ultimul rând, am crezut mult mai mult în noi. Cred că ne-au subestimat puțin, nu s-au așteptat să luptăm așa cum am făcut-o. Nu au început meciul tare, iar noi am căpătat încredere și am continuat să luptăm. Am avut atitudinea pozitivă și acesta este cel mai important lucru. La pauză, raportul recuperărilor era 20-11 pentru ei, meciul s-a terminat 33-34 și acesta este un aspect care a făcut diferența. Le-am spus că trebuie să-și schimbe mentalitatea, nu e ușor, dar trebuie să facem acest lucru pas cu pas. Este o provocare pentru mine și pentru echipă. Poate să vină orice antrenor, dacă jucătorii nu cred în ei și în șansa lor… degeaba. Nu este o muncă ușoară, dar suntem pe drumul cel bun. A fost greu să jucăm fără Agafonov astăzi, ne-a lipsit acel backup, care să vină de pe bancă cu energie. Astăzi, am reușit pentru că ne-am lăsat sufletul pe teren, dar pe termen lung este greu fără o soluție de rezervă. Jucătorii sunt foarte obosiți pentru că am jucat cu o rotație scurtă, însă nu trebuie să căutăm scuze. Vom juca cu ce avem la dispoziție”.

Kresimir Basic a vorbit la finalul meciului şi despre debutul lui Anthony Durham la CSM Târgu Jiu. Antrenorul croat s-a declarat mulţumit de evoluţia americanului sosit de doar două zile la Târgu Jiu.

Kresimir Basic, antrenor principal CSM Târgu Jiu: ”Anthony ne-a ajutat foarte mult, mai ales pe fază defensivă. Aruncările sale poate nu au fost la fel de precise, dar sunt sigur că a fost foarte obosit psihic, de la toate informațiile pe care le-a primit, mai ales de la mine, în ceea ce privește schemele de joc. Pentru primul meci sunt foarte satisfăcut de ceea ce a făcut”.

Grecul Thomas Kottas, prezent la conferinţa de presă de la finalul meciului, consideră că jocul bun în defensivă al grupării gorjene a făcut diferenţa în acest meci. 

Thomas Kottas, CSM Târgu Jiu: Am făcut o apărare foarte bună și am fost mai agresivi. Este cel mai bun meci pe care l-am făcut din punct de vedere defensiv, dar am marcat și peste 70 de puncte și am câștigat, împotriva unei echipe bune, și datorită acestui aspect. Cred că ne îmbunătățim performanța în fiecare zi, pentru că muncim mult la antrenamente și cred că vom fi pregătiți pentru partea a doua a sezonului. Este în beneficiul nostru ca fanii să vină alături de noi. Cu siguranță dacă vom obține și alte victorii, suporterii o să vină la sala în număr și mai mare”.

CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Dylan Frye, Noam Weinberg, Anthony Durham, Bogdan Penciu, Andrei Gheorghe, Thomas Kottas, Alexandru Mitu, Octavian Ilie. Antrenor principal: Kresimir Basic. Antrenor secund: Alexandru Gliga. Director tehnic: Claudiu Alionescu.

LIGA NAŢIONALĂ DE BASCHET MASCULIN
Ediţia 2022-2023
Conferinţa A
Etapa 17
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Târgu Jiu, Sala Sporturilor

Ora 18.00
Live pe FRBTV
CSM Târgu Jiu – SCM U Craiova
74-61(23-16, 14-20, 17-13, 20-12)

Etapa viitoare, în runda cu numărul 18, care încheie prima fază a campionatului, CSM Târgu Jiu va evolua pe terenul echipei CSU Sibiu. Meciul este programat pentru data de 28 ianuarie. 

Comment here