Atletism

La mulți ani, Alina Dumitrița! Atleta CSM, multiplă campioană, împlinește astăzi 22 de ani

Legitimată la CSM Târgu Jiu și CS Pandurii, şi pregătită de antrenorul emerit Ion Bură, atleta Alina Dumitrița (Butnariu), împlinește astăzi 22 de ani. Legitimată în acest an la secția de atletism a CSM Târgu Jiu, multipla campionă națională, devenită recent mămică, a acordat un interviu pentru site-ul clubului.

Alina ne-a povestiti cum s-a apucat de atletism, cum a trecut peste perioada de început a pandemiei și care este proba ei favorită. Tânăra sportivă, fascinată de marea atletă Constantina Diță, ne-a mărturisit și care este cel mai mare vis al ei în ceea ce privește atletismul.

Locul I – Campionatul National – proba de 1000 m plat – Pitești – 2019
Medaliile cucerite de Alina Dumitrița

Felicitări Alina pentru toate titlurile și medaliile obținute până în acest moment al carierei tale și bun venit în cadrul secției de atletism a CSM Târgu Jiu.

A.D.: Bună ziua! Vă mulțumesc!

Pentru început aș vrea să ne povestești cum ai trecut peste perioada critică de la începutul pandemiei, când era stare de urgență. Cum te antrenai? Ce ai făcut să te menții în formă? Cum ai ținut legătura cu antrenorul?

A.D.: A fost o perioadă destul de grea, cu multe incertitudini pentru toată lumea. Pentru a mă antrena și a mă menține în formă a trebuit să mă retrag la țără. În acea perioadă a pandemiei m-am antrenat pe la țară, prin pădure, am făcut alergări ca să pot să mă mențin în formă. În tot acest timp am ținut legătura cu domnul antrenor, prin telefon. Îl sunam în fiecare zi, pentru că făceam două astfel de antrenamente pe zi.

La ce vârstă ai început atletismul şi prin ce împrejurare?

A.D.: La vârsta de 10 ani a început povestea mea în atletism. Întâmplarea face că, într-o zi, la ora de sport, domnul profesor de educație fizica ne-a spus că cine va alerga mai multe ture de teren va ajunge undeva mai sus. M-am pus pe alergat și nu a durat mult timp și a venit un antrenor de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani și m-a întrebat dacă vreau sa merg la liceul respectiv, să fac atletism. A doua zi am mers la un antrenament și mi-a plăcut, iar de atunci până în prezent fac atletism.

Cât de mari au fost emoţiile la primul concurs la care ai participat?

A.D.: Greu de zis în cuvinte. Am avut emoții foarte mari la primul concurs. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de acel concurs, care a fost la Băile Felix, la Oradea, unde am alergat cros, și la care m-am clasat pe locul III.

Care a fost primul tău titlu de campioană și ce ai simțit în acel moment și cum ai sărbătorit cucerirea primului titlu de campioană naţională?

A.D.: Primul titlu de campioană l-am cucerit în proba de 5000 m. În acel moment am simțit o bucurie enormă, dar în același timp am simțit că pot mai mult și că pot câștiga mai multe titluri. Cucerirea primului titlu de Campioană Națională l-am sărbătorit alături de colegii mei și de domnul antrenor.

Cât de greu este să obţii un titlu de campioană?

A.D.: Un titlu de campioană se obține foarte greu. Enorm de multe ore de antrenament, multă muncă, ambiție, atitudine. Chiar dacă plouă sau ninge, trebuie să te antrenezi. Sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont, spre exemplu trebuie să ai grijă la alimentație pentru a te menține în formă.

Care este modelul tău în atletism și ce îți dorești cel mai mult de la acest sport?

A.D.: Modelul meu în atletism, idoul meu aș putea spune, este Constantina Diță. Îmi doresc să ajung la Jocurile Olimpice, la fel cum a reușit doamna Constantina Diță, mai ales că acum sunt mamă și vreau ca fata mea, când va crește mare, să fie mândră de mine.

Apropo, ți-ai reluat și antrenamentele, după ce ai devenit mămică. Felicitări! Cum te împarți între rolul de mamă și antrenamente? Cum îţi petreci timpul liber?

A.D.: În această perioadă, până la ora 18:00, când încep antrenamentul, îmi petrec timpul cu fetița mea. Apoi, când plec la antrenament mă ajută foarte mult mama soacră, vine și stă cu fetița. Părinții mei sunt la Botoșani, distanța e foarte mare și nu pot să vină mai des pe la mine. În timpul meu liber îmi place să călătoresc, mai ales că în acele momente pot petrece mai mult timp cu fetița mea și soțul meu.

Ce alte sporturi îţi mai plac?

A.D.: Îmi place și baschetul. Mă bucur că avem la CSM o echipă la nivel de Ligă Națională.

Care a fost cel mai fericit moment al tău de până acum în atletism?

A.D.: Nu pot spune că am un singur moment fericit, toate au fost de când am început să alerg și până la prima medalie câștigată, dar pot spune un lucru, fericirea nu vine doar din niște medalii și titluri, contează să ai lângă tine pe cineva care crede în pontețialul tău, așa cum a fost domnul antrenor Bură. Pot spune că cele mai fericite momente de când practic atletismul sunt acele momente când urc pe treptele podiumului și primesc medalia, cupa și tricoul de campioană.

Care este proba ta favorită şi care sunt punctele tale forte, din punct de vedere tehnic, în concursuri?

A.D.: După atâția ani, pot spune că proba mea preferată este semimaratonul, o probă care necesita atât rezistență, cât și un finish bun. Cred că principalul meu punct forte este capacitatea de a-mi doza energia în așa fel încât să mai pot păstra puțină pentru finalul cursei. Pe ultimii kilometri, când simți că parcă nu se mai termină, atunci reușesc să mai scot puțină energie pentru o sosire frumoasă.

Cum e colaborarea cu antrenorul Ion Bură?

A.D.: Colaborarea mea cu domnul antrenor Ion Bură este una foarte bună. Este un antrenor deosebit, a fost alături de mine mereu și vreau să-i mulțumesc din suflet pentru tot.

Ce te-a determinat să semnezi cu CSM Târgu Jiu?

A.D.: Am decis să semnez cu CSM Târgu Jiu și prin simplu fapt că are o secție de atletism nou înființată, cu un director de club tânăr, la început de carieră, dar care știe mult mai bine cum e viața de sportiv, prin ce greutăți trec sportivii pentru a ajunge la performanță. Am considerat că ne putem înțelege, că putem să schimbăm puțin viitorul și împreună să ducem această secție în vârful clasamentului și să devenim un club de elită.

Nume: Eremia Alina Dumitrița
Data nașterii: 22-09-1998
Locul nașterii: Botoșani
Activitate:

Junioare: până la nivelul de junioare 2 a activat la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, după care a urmat transferul la CS Pandurii Târgu Jiu.
Performanțele obținute la nivel de juvenil au fost la concursurile de alergare montană.
Locul III – alergare montană pe distanța de 8 km, competiție desfășurată la Bușteni în anul 2015, rezultat care a dus la calificarea la Campionatul Balcanic desfășurat în același an, tot la Bușteni.
Locul III cu echipa României la Campionatul European de Alergare Montană desfășurat în Italia – 2016
Locul I – proba de 5000 m – București 2017
Senioare:
Locul I – Campionatul Național de Cros, desfășurat la Botoșani – 2018
Locul III – Campionatul Balcanic de Cros, desfășurat la Botoșani – 2018
Locul III – cu echipa României la Campionatul Balcanic de Cros desfășurat la Botoșani – 2018
Locul I – Campionatul Național de Maraton desfășurat la București – 2019
Locul I – Campionatul National de Semimaraton desfășurat la Buzău – 2019
Locul I – Campionatul National – proba de 1000 m plat – Pitești – 2019
Locul I – Campionatul Național de Alergare Montană pe distanța de 12 km, desfășurat la Câmpulung Moldovdnesc – 2019
Locul I – Campionatul Național de Marton Montan 40 km desfășurat la Damuc – 2019
Locul III – Campionatul Național de sală în proba de 3000 m desfășurat la București – 2019

Comment here