Handbal

INTERVIU / Dan ILIEȘ: Ne dorim să readucem handbalul din oraşul nostru la un nivel înalt, să dezvoltăm secția de handbal pentru a deveni un etalon la nivel naţional

Nu cu foarte mult timp în urmă, Dan Ilieș pleca la drum cu un proiect ambițios destinat copiilor și juniorilor, o școală de handbal –ACS Infinit 2013 Targu Jiu– deschisă împreună cu fostul coleg de la Energia, Andrei Enache. Noua activitate l-a prins rapid, iar lucrurile au evoluat într-un ritm susținut. A urmat, apoi, provocarea CSM Târgu Jiu, acolo unde expertul sportiv pe parte de handbal, Dan Ilieş, a devenit unul dintre oamenii de bază. Împreună cu ceilalți colegi și colaboratori din cadrul clubului a reușit, într-un timp foarte scurt, să pună bazele unei secții de handbal cu o echipă de senioare, cu grupe de junioare, dar și de mini-handbal. După doar un sezon, pentru echipa de senioare și-a propus un obiectiv îndrăzneț, promovarea în Liga Florilor.

Dan Ilieș își dorește, prin intermediul secției pe care o conduce, dezvoltarea sportului de performanță la nivelul municipiului Târgu Jiu, prin selecția continuă a tinerilor talentați, pregătirea acestora și participarea la competiții interne, dar și prin organizarea de competiții și evenimente sportive. Printre obiectivele principale ale secției de handbal se numără atragerea unui număr cât mai mare de tineri, care își doresc să practice acest sport. Fostul mare handbalist ne-a acordat un interviu în care a vorbit pe larg despre activitatea lui de expert sportiv, despre munca în sectorul juvenil, despre proiecte, obiective și dorința de a readuce handbalul din Târgu Jiu la un nivel înalt.

Dan Ilieş, cu ceva timp în urmă ai deschis o școala de handbal. După câțiva ani de funcționare care ar fi concluziile? Sunt copii atrași de acest sport? Există potențial la Târgu Jiu din acest punct de vedere?

Dan Ilieş: Da, aşa este, împreună cu Andrei Enache am pus bazele unui club sportiv, ACS Infinit 2013 Targu Jiu, un club care s-a născut din pasiunea noastră pentru handbal. Mi-a aduc aminte că la primul antrenament au fost 11 persoane în total. Din acel moment și până acum, prin acel club au trecut sute de copii. Potențial există în judeţul Gorj, asta este concluzia mea, după ani de antrenamente alături de juniorii noştri. Copiii sunt dornici să facă sport, să socializeze și să fie competitivi. Important este să știi să-i atragi și să-i înțelegi.

Cum este munca la acest nivel, juvenil?

Dan Ilieş: Cu siguranță nu este o muncă ușoară, este nevoie de multă răbdare, atenție, înțelegere și implicare totală atunci când antrenezi copii cu vârste fragede. Deși este o muncă ce necesită multă responsabilitate îți aduce şi satisfacții pe măsură. Îmi place mult să fiu în mijlocul copiilor, să-i vad cum se dezvoltă și cum progresează. Antrenamentele alături de ei mă încarcă cu multă energie pozitivă și cu speranță pentru viitorul sportului gorjean.

Vorbind acum de CSM Târgu Jiu, cum este să conduci secția de handbal a clubului gorjean?

Dan Ilieş: Mă bucur că fac parte din acest proiect frumos “ Familia CSM Târgu Jiu”, faptul că sunt conducătorul secției de handbal mă onorează, dar în același timp mă obligă să pun în slujba clubului toate cunoştinţele acumulate în cariera mea de sportiv, de antrenor şi conducător. Este o responsabilitate mare, o provocare pe care o să o tratez cu profesionalism şi cu multă pasiune.

Se știe că o promovare bună și rezultatele atrag după sine și o emulație în rândul tinerilor. Cum ai perceput acest lucru de când ești conducătorul secției de handbal?

Dan Ilieş: Adevărat, în această perioadă se pune accent mare pe online, toată lumea are acces la platformele de socializare și se informează mult mai ușor în acest fel. Noi, CSM Târgu Jiu, suntem prezenți în mediul online permanent cu informații în timp real despre competițiile si activitatea din cadrul clubului. Acest lucru coraborat cu rezultatele bune obținute de echipele noastre are un impact foarte puternic în rândul tinerilor din județul nostru.

Anul 2020 a fost unul atipic pentru toată lumea, inclusiv pentru lumea sportului. Cum l-ai caracteriza?

Dan Ilieş: Anul 2020 a fost un an atipic, un an ciudat care ne-a influențat şi pe noi din multe puncte de vedere. Am încercat să ne adaptăm în așa fel încât activitatea Clubului Sportiv Municipal Târgu Jiu să fie afectată cât mai puțin, și cred că în mare măsură am și reușit acest lucru. La declanșarea pandemiei nu știam cum se va derula toată treaba, am avut o pauză forțată de cateva luni. În tot acest timp noi am ținut legătura cu toți sportivii clubului, am vorbit cu ei, i-am îndrumat, iar aceștia au încercat să rămână în formă. Fiecare s-a antrenat cum a putut, în izolare, pe perioada de restricţie din timpul pandemiei. Apoi, în vara anului 2020 am căutat să îmbunătățim şi să completăm lotul echipei de handbal de Divizia A, pentru a pregăti sezonul 2020-2021. Am reușit să facem mai multe transferuri care s-au dovedit benefice echipei şi clubului nostru. După o perioadă lungă de pregătire, la sfârșitul anului a început Campionatul Național de Handbal Divizia A. În momentul de față ne aflăm pe primul loc în Seria B, urmând să participăm la următorul turneu oficial în luna februarie.

Cum s-au integrat fetele aduse în vara anului trecut?

Dan Ilieş: Fetele pe care le-am transferat sunt în mare parte jucătoare tinere, de perspectivă. Au contribuit din plin la rezultatele bune obținute de echipa de Divizia A în acest sezon. Ele s-au integrat foarte bine în “ Familia CSM Târgu Jiu”.

La junioare s-a stabilit grupa? CSM Târgu Jiu cu cine este în grupă? Unde se va juca?

Dan Ilieş: După o lungă așteptare, se reia campionatul şi la nivel de juniori 1,2 și 3. Din păcate, în acest campionat multe echipe din țară nu vor participa. S-au retras din competiție din cauza problemelor financiare şi de lot, cauzate în mare parte de pandemia de Covid 19. CSM Târgu Jiu participă în Campionatul Național la nivel de Junioare 3. Echipa noastră are în componență fete născute 2006-2007 și este repartizată în Seria J – Feminin. Componența grupei este următoarea : CSM Târgu Jiu, CSS Petroşani, CSS Hunedoara, CSM Mihai Viteazu Vulcan şi CSM Slatina.

Care sunt obiectivele secției de handbal? Vorbim aici de obiective pe termen scurt, mediu și lung, obiective care includ atragerea tinerilor din Tg Jiu și Gorj la handbal și mai apoi promovarea lor în echipele de handbal ale clubului, dar și marele obiectiv, cel de promovare în Liga Florilor. Are CSM Târgu Jiu forța să promoveze pe prima scenă a handbalului românesc? Care a fost cel mai tare adversar de până acum și cum crezi că va fi lupta la promovare? Care este principalul adversar? Despre următorul turneu ce ne puteți spune? Ce transferuri aveți în vedere în acest moment? Ce ar însemna pentru tine o astfel de promovare în calitate de șef al secției de handbal și ce ar însemna pentru orașul Târgu Jiu prezența în primul eșalon valoric al țării?

Dan Ilieş: Obiectivul secţiei de handbal pe termen lung este să performăm, să pregatim, și să formăm “Piramida Completă” pe toate grupele de juniori, Divizia A şi Liga Națională, cu jucători ce provin în mare parte din județul Gorj. Ne dorim să readucem handbalul din oraşul nostru la un nivel înalt, să dezvoltăm secția de handbal pentru a deveni un etalon la nivel naţional. Evoluția echipei de handbal de Divizia A din acest sezon este una bună, acest lucru ne dă încredere că putem ataca promovarea în Liga Florilor, dar este un drum lung până acolo și nu suntem singura echipă ce merge pe acest drum. Suntem la început de campionat și urmează jocuri foarte grele, atât în serie, cât și în fazele următoare ale campionatului naţional, pentru că da, ne dorim și sunt sigur că o să ne calificăm mai departe la Turneul Final. Principalul adversar în seria noastră este echipa CSM Deva, echipă ce si-a exprimat dorința de a promova în primul eșalon și care a făcut transferuri importante în această iarnă. În seria nostră sunt echipe de tradiţie în handbal, echipe care pot pune probleme reale tuturor, iar una dintre ele este CS Gloria Bistrița, echipă care prestează un joc foarte bun de handbal, modern, în viteză, ce poate fi greu de contracarat. O promovare a echipei nostre în Liga Florilor ar însemna o premieră pentru Târgu Jiu. Până în acest moment nu a mai participat în primul eșalon nicio o echipă feminină din orașul nostru. Astfel, am intra în “istoria handbalului gorjean” și cred că ar fi un prilej de bucurie și mândrie pentru toți gorjenii. Eu personal, nu vreau să mă hazardez în declarații cu promovarea, aştept să văd cum o să decurgă lucrurile etapă cu etapă, obiectivul meu este să creştem de la un joc la altul. Am încredere mare în echipa nostră şi dacă o să promovăm o sa fie cea mai mare performanță din punct de vedere al carierei mele de conducător de echipă.

Care este marele vis al lui Dan Ilieș în ceea ce privește secția de handbal a CSM Târgu Jiu?

Dan Ilieş: Dacă e să vorbim despre visul meu, este unul în care cred și anume acela de a reuși să ajungem să evoluam în prima ligă cu sportivi crescuți în pepiniera Clubului Sportiv Municipal Târgu Jiu, să avem continuitate în primul eșalon și să reușim ca de la fiecare generație de juniori să promovăm cât mai mulți sportivi către echipa noastră de primă ligă, iar dintre acești sportivi crescuți în ” Familia CSM Târgu Jiu”, cel puțin unul să evolueze în reprezentativa României.

CSM Târgu Jiu s-a dovedit a fi un proiect viabil, de viitor. Există suficientă susținere la Târgu Jiu pentru acest proiect?

Dan Ilieş: Da,așa este, se dovedește că CSM Târgu Jiu crește frumos, transparent și datorită acestui fapt avem parte de susţinere din partea Primăriei Municipiului Târgu Jiu, dar și din partea sponsorilor, care au încredere în viitorul acestui proiect. Alături de noi sunt şi cetățenii orașului și suporterii echipei, buni cunoscători ai acestui frumos sport, handbalul, iar pe această cale vreau să le mulţumesc pentru susţinere.

Ce mesaj ai pentru 2021 pentru sportivii și antrenorii care activează la secția de handbal a CSM Târgu Jiu?

Dan Ilieş: E simplu. Le doresc sănătate tuturor și să jucăm din nou fără restricții, cu sala plină de fani, cu galerie, cu părinți în tribune, cu prieteni.

Ce mesaj ai pentru tinerii din Târgu Jiu care vor să facă handbal?

Dan Ilieş: Îi încurajez pe toți cei ce vor să facă handbal, să-și urmeze visul şi să practice acest sport frumos, iar dacă doresc să facă parte din familia CSM Târgu Jiu, ușile sunt larg deschise.


ILIEȘ DAN ANTONIU
Data nașterii: 17.04.1982
Activitate:
Fost component al echipelor de handbal Energia Târgu Jiu, Steaua București, HC Bucovina Suceava
Fost component al loturilor naționale de juniori, cadeți și tineret
Multiplu campion national
Dublu căștigător al Cupei României la handbal
Supercupa României
Participant în Cupele Europene: Liga Campionilor și EHF Cup
2005 – Licențiat în Educație Fizică și Sport, Specializarea Handbal
2005-2006 – Profesor suplinitor, catedra Handbal la LPS Târgu Jiu
2013 – 2019 (prezent) Vice președinte ACS Infinit 2013 Târgu Jiu
2015 – 2019 (prezent) Antrenor ACS Infinit 2013 Târgu Jiu
2019 – Expert sportiv în cadrul Secției de Handbal a CSM Târgu Jiu

Comment here