Baschet

Etapa 9, LNBM / CSM Târgu Jiu, a treia victorie consecutivă. Şi ce VICTORIE! Rapid București – CSM Târgu Jiu 77-78

Meci nebun în deschiderea etapei a-9-a din Liga Naţională. CSM Târgu Jiu s-a impus, la limită, scor 78-77, în faţa echipei Rapid Bucureşti. Pentru formaţia gorjeană a fost a treia victorie consecutivă din actuala stagiune a LNBM. Victoria din Sala Rapid a venit în urma unei evoluţii de excepţie a lui Porter Troupe. Căpitanul echipei gorjene a totalizat  23 de puncte, 5 recuperări şi 5 pase decisive şi a fost cel mai bun jucător de pe teren. Evoluţii foarte bune au avut şi Kevin Allen şi Brandon Sly, în timp ce Malik Morgan, trimis la linia de libere, după fluierul de final al sirenei, a „deraiat” Rapidul şi a adus victoria formaţiei gorjene într-un final de meci interzis cardiacilor.

Jordanco Davitkov a început partida din Sala Rapid cu Porter Troupe, Kevin Allen, Brandon Sly, Stefan Glogovac şi Octavian Ilie. La fel ca în multe alte partide, pivotul american al CSM Târgu Jiu, Kevin Allen, a fost cel care a deschis tabela şi în meciul cu Rapid. A urmat la finalizare Stefan Glogovac şi CSM conducea la Rapid cu 9-6. Replica gazdelor a venit de la Copes şi Hope şi a fost rândul Rapidului să conducă cu 10-9. Porter Troupe şi-a readus echipa în avantaj în două rânduri, 13-10 şi 17-16. Gazdele au forţat şi au trecut la conducere, 22-19. Kevin Allen, după ce a deschis tabela, a fost cel care a stabilit scorul primului sfert. Trimis la linia de libere, pivotul american al CSM Târgu Jiu a înscris ultimele două puncte ale primului act, în care Rapid a reuşit să se impună cu 22-21.

A doua perioadă de joc a început cu Porter Troupe cu un coş de 3p, urmat de Kevin Allen, Stefan Glogovac şi Octavian Ilie, care au dus scorul la 30-25 pentru CSM Târgu Jiu. Revenit pe parchet după o bună bucată de timp, datorită unei accidentări, Ahmed Bashir îşi trece numele pe lista marcatorilor şi înscrie 5 puncte consecutiv, moment în care tabela indica 35-28 pentru gruparea gorjeană. Au urmat câteva minute bune în care ambele formaţii s-au întrecut în ratări la cele două panouri, dar, în cele din urmă, Brandon Sly s-a dovedit a fi mai inspirat cu o aruncare de la mare distanţă şi CSM avea plus opt pe tabelă, scor 40-32. Pe finalul actului doi, Hope şi Copes au punctat pentru Rapid, dar CSM a fost echipa care s-a impus în actul secund cu 19-13, iar la general, gorjenii au intrat la cabine cu 5 puncte avans, scor 40-35.

Reveniţi de la vestiare, elevii lui Davitkov au fost cei care au luat iniţiativa. Căpitanul Porter Troupe, Malik Morgan şi Kevin Allen au defilat prin apărarea adversă şi au dus scorul la 56-41 pentru formaţia gorjeană, cea ma mare diferenţă de scor din meci. Gazdele nu au cedat şi au recuperat din ecart, astfel că rapidiştii s-au apropiat la doar 5 puncte, la finalul sfertului trei. Un sfert trei echilibrat, încheiat la egalitate, scor 18-18. Baschetbaliştii lui Davitkov au intrat în decisiv cu 58-53.

Debutul actului patru a adus şi egalarea pe tabelă, venită după aruncarea de 3p a lui Swopshire, scor 59-59. A venit însă un run de 12-0 al grupării gorjene, un run reuşit după execuţiile de excepţie ale lui Porter Troupe şi Brandon Sly, iar tabela indica 71-59 pentru CSM Târgu Jiu, moment în care gruparea gorjeană părea să aibă definitiv meciul în mână. Doar că Rapid a venit din nou tare din urmă şi s-a apropiat la doar o posesie, scor 69-71. Seria Rapidului a fost întreruptă de Titus Nicoară pentru 69-73. Meciul s-a încins bine de tot pe final şi formaţia gazdă a trecut la conducere, scor 75-73. Aici a intervenit experienţa căpitanului Porter Troupe. O pătrundere genială „marcă înregistrată” a americanului şi coş cu fault, iar tabela indica 76-75 pentru CSM Târgu Jiu. Rapid atacă şi preia conducerea după două libere transformate de Vasile Odagiu, scor 77-76 pentru formaţia bucureşteană. Gorjenilor le-a mai rămas o secundă pentru ultimul atac. Brandon Sly asist, iar Malik Morgan, obligat, s-a încumetat să arunce şi spre bucuria băncii tehnice, americanul a fost faultat pe aruncare şi a fost trimis la linia de libere. Morgan a ratat prima aruncare, dar şi-a găsit resursele pentru a transforma următoarele două aruncări şi CSM Târgu Jiu a reuşit să se impună, în extremis, pe terenul Rapidului, scor 78-77. 

Claudiu Alionescu, antrenor secund CSM Târgu Jiu: „A fost un meci pe care l-am controlat în marea lui majoritate. Am creat două diferențe de peste 10 puncte, dar, din păcate, le-am irosit mult prea ușor şi am ajuns în situația de a fi conduși la ultimul atac. Chiar dacă pare că am câștigat oarecum norocos, cred că este o victorie meritată ținând cont de cursul jocului. Vreau să felicit echipa Rapidului, pentru că a crezut în șansa ei și a luptat până la capăt, dar în același timp vreau să îmi felicit și jucătorii pentru modul în care au luptat până la final. Nu în ultimul rând ne bucurăm că am reușit să aducem o mică bucurie, un cadou, lui Robert Bălăeţ, cu ocazia zile de naștere și pe această cale îi dorim un călduros „La mulți ani și multă sănătate!”

Baschetbaliştii grupării gorjene şi staff-ul tehnic au dedicat victoria contra Rapidului, la zi aniversară, lui Robert Bălăeţ, directorul CSM Târgu Jiu.

Expertul sportiv al secţiei de baschet, Adrian Roşu, s-a declarat la rândul său fericit că formaţia gorjeană a reuşit să câştige meciul pe care l-a controlat până aproape de final. Roşu a făcut o scurtă radiografie a jocului echipei şi spune că micile deficienţe din jocul echipei lui Davitkov pot fi remediate, mai ales că LNBM va lua o pauză cauzată de acţiunile loturilor naţionale.

Adrian Roşu, coordonator secţia de baschet a CSM Târgu Jiu: „Consider că acest meci a fost un joc de-a „şoarecele şi pisica”, şi era să scape şoarecele la final. A fost un meci greu, cum mă aşteptam, dar mă bucur că am ieşit învingători. Ne-am făcut singuri meciul atât de greu, după ce am condus cu 15p, apoi cu 12p cu 5’36” rămase din partidă. Încă avem probleme cu concentrarea în momentele cheie, dar sper şi am încredere că vom scăpa de acest „obicei” cât de curând. În rest sunt fericit că venim acasă cu a treia victorie consecutivă şi că avem pauză, fereastra pentru lotul naţional, pauză de care vom profita pentru a corecta aceste deficienţe”.

BASCHET MASCULIN LNBM
ETAPA 9 – JOI 18.11.2021
DIGISPORT3 ŞI FRB TV – Live
ORA 19.30
Sala Rapid Bucureşti
CS Rapid București – CSM Târgu 77-78 (22-21,13-19,18-18,24-20)

CSM TÂRGU JIU: Kevin Allen 18p, Brandon Sly 12p, Porter Troupe 23p, Stefan Glogovac 9p,Octavian Ilie 2p, Ahmed Bashir 5p, Titus Nicoară 2p, Malik Morgan 7p, Camil Berculescu, Alexandru Berca, Remus Răceanu, Andrei Gheorghe. Antrenor principal: Jordanco Davitkov. Antrenori secunzi: Claudiu Alionescu şi Alexandru Gliga.

Comment here