Handbal

Elena Marica Bercu, jucătoarea CSM Târgu Jiu, convocată la Naționala României de beach handball pentru turneul de la Praga(7-11 iulie) / Interviu cu Elena Marica BERCU

Elena Marica Bercu a absentat motivat de la reunirea lotului CSM Târgu Jiu, care a început pregătirea pentru Liga Florilor. Portărița CSM-ului a fost convocată la echipa Națională de senioare a României de beach handball, care s-a deplasat la Praga, în Cehia, acolo unde au loc preliminariile pentru Campionatul European de anul viitor. Jocurile din preliminarii se dispută în perioada 7-11 iulie în capitala Cehiei. ”România are nevoie de două victorii pentru a se califica la europeanul de anul viitor”, ne-a declarat Elena Marica Bercu, care este nerăbdătoare să revină la Târgu Jiu pentru a se alătura lotului CSM Târgu Jiu.

Joi, 7 iulie, s-a dat startul în preliminariile Campionatului European de Handbal Feminin pe Plajă. ”Tricolorele” au fost repartizate în grupa B, alături de Polonia, Croația, Turcia și Slovacia. În lotul țării noastre, deplasat în Cehia, se află și jucătoarea CSM Târgu Jiu, Elena Marica Bercu. Goalkeeper-ul CSM-ului ne-a acordat un interviu în care vorbește despre cum a ajuns în atenția echipei naționale de beach handball, despre câteva reguli din această ramură a handbalului, dar și despre șansele României de a ajunge la europeanul de anul viitor.

INTERVIU ELENA MARICA BERCU

Elena, felicitări pentru convocarea la Naționala României de beach handball. Ne bucurăm că o jucătoare a CSM Târgu Jiu a ajuns la acest nivel, să reprezinte clubul din Târgu Jiu și România în competițiile internaționale! Cum este la Praga? Ai lipsit de la reunire, dar motivat, iar toată lumea de aici îți transmite mult succes ție și echipei naționale.

Elena Marica Bercu: Vă mulțumesc frumos. Într-adevăr am lipsit la reunire și chiar îmi pare rău, însă abia aștept să mă revăd cu colegele și cu cei din staff și să fac cunoștință cu noile coechipiere. La Praga este mai frig, noi am făcut pregătirea la Timișoara, iar diferențele de temperatură și precipitațiile de la Praga sunt un inconvenient, dar încercăm să ne adaptăm repede.

Este o disciplină relativ nouă în România. Ai mai avut contact înainte cu această ramură a handbalului?

Elena Marica Bercu: Anul trecut a fost primul contact cu această ramură a handbalului și pot spune că m-am îndrăgostit pe loc. Am participat și la un Campionat European, primul pentru mine. A fost ceva senzațional.

Cum ai ajuns în atenția echipei naționale?

Elena Marica Bercu: Prima convocare a fost după turneul final de junioare 1, anul trecut, unde am ieșit vicecampioană cu CS Chimia Râmnicu Vâlcea. Probabil prestația și atitudinea m-au ajutat să ies in evidență și a urmat convocarea.

Sunt totuși reguli diferite față de handbalul clasic. Cum te-ai adaptat la regulile handbalului pe plajă?

Elena Marica Bercu: Da, sunt reguli diferite. În primul rând sunt 2 reprize scurte, de 10 minute fiecare, iar portarul după intervenție trebuie să iese repede la schimb pentru a face loc în teren unui om în plus, suprafața de joc este mai mică, plus că mai există și anumite procedee de a marca, spre exemplu din piruetă, aeriană sau golul portarului, toate se punctează diferit. Mai sunt și alte reguli, diferite față de handbalul clasic, dar făcând din plăcere, m-am acomodat repede.

Cred că solicitarea fizică este destul de mare la handbalul pe plajă. E diferență din acest punct de vedere față de handbalul standard?

Elena Marica Bercu: Este o solicitare mai mare, în special pentru portari, pentru că portarii trebuie să iese rapid la schimb, dar și pentru jucătoare, pentru că ele sunt nevoite să arunce din piruetă pentru a înscrie, însă un avantaj este timpul scurt și ritmul rapid de joc.

Jucați în preliminariile pentru Campionatul European de anul viitor. Cum este grupa României? Ce șanse avem?

Elena Marica Bercu: Grupa este accesibilă. Din păcate am avut o înfrângere cu Polonia, însă ne dorim victorii în fata Croației și Slovaciei, iar în ultima zi în fața Turciei. Avem nevoie de minimum două victorii pentru a ne califica la europeanul de anul viitor.

Elena, mult succes la Praga!

Elena Marica Bercu: Mulțumesc frumos și abia aștept să ne întâlnim în Liga Florilor, pentru un nou început alături de CSM Târgu Jiu!


Handbalul pe plajă a fost inclus, în premieră, la Jocurile Olimpice din 2024, acolo unde România speră să se califice. Principalele diferențe față de handbalul indoor: Se joacă doar două reprize de 10 minute, suprafața este mai mică – 27 x 12 metri, 4 jucători de echipă – 3 jucători de câmp+1 portar, există procedee tehnice individuale care se punctează dublu (aruncarea din piruetă 360 grade, aruncarea din aeriană, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucătorului specialist – cel care înlocuiește portarul).

Comment here