Baschet

Apare „LNBM Junior League”? Claudiu Alionescu: Sunt total de acord cu susținerea sectorului juvenil, dar trebuie să avem grijă cum punem în practică un astfel de proiect

Sub egida FRB a avut loc, la Oradea, la începutul acestei săptămâni întâlnirea anuală a președinților de club din LNBM. Pe lângă temele ce țin strict de Liga Națională, cum ar fi alcătuirea loturilor de jucători pentru următoarele patru sezoane de campionat și de Cupa României, președinții de club au venit și cu propuneri privind o dezvoltare a baschetului românesc pornită de la nivelul juvenil. Aceștia consideră necesară o implicare mai solidă a cluburilor din LNBM în sectorul juvenil.

O propunere interesantă este creeare LNBM Junior League, o competiție în care vor participa toate cluburile din Liga Națională. Cluburile pot forma echipe din jucători U20, U18 și U16. Pentru început cluburile pot „împrumuta” jucători legitimați la alte cluburi de juniori, însă din sezonul 2021/2022 fiecare club trebuie să formeze o echipă pe cont propriu, adică toți tinerii jucători care reprezintă o echipă în această competiție să fie legitimați la clubul de seniori. De asemenea, fiecare club din LNBM va fi obligat să participe în competițiile de juniori cu cel puțin o echipă, la fel ca în cazul LNBM Junior League, în sezonul următor lucrurile ar putea fi mai permisive, adică s-ar permite colaborarea cu diverse cluburi specializate strict pe baschetul juvenil.

Claudiu Alionescu, antrenorul CSM Târgu Jiu este de acord cu această propunere, dar atrage atenția asupra modului de a pune în practică un astfel de proiect.
„Este important că se vrea o dezvoltare a sectorului juvenil și eu cred eu că este și necesară, însă în același timp etapizarea este foarte importantă. Trebuie să avem în vedere și latura cantitativă a selecției, de exemplu acum știu că la nivelul de vârstă 2000 sunt 28 de jucători legitimați în toată țara. Un calcul simplu arată nici doi jucători pe echipă. Ar putea apărea echipe de tineret doar pentru că sunt cluburile obligate nu și pentru a dezvolta cu adevărat. Sunt total de acord cu susținerea sectorului juvenil prin parteneriate, pentru că de exemplu la Târgu Jiu obligativitatea unei echipe proprii a CSM-ului ar crea concurență CSS-ului, într-un oraș unde aria de selecție nu este una foarte mare”.

În cazul în care acest proiect prinde viață, la momentul actual CSM Târgu Jiu se poata baza pe o serie de tineri jucători pe care-i are deja în lot: Remus Răceanu, Mihai Bădița, Teodor Grama, Răzvan Pavel, Tudor Manciu și Mădălin Ciocan.

Aceste propuneri se află doar la faza de discuții, urmând să fie discutate și apoi să fie votate în cadrul Consiliului Director.

Comment here