Baschet

Daniel Tudorache, preparator fizic CSM: Mi-am propus să dezvolt capacitatea fizică a fiecărui jucător în parte, dar și a întregii echipe

A petrecut mulţi ani în tenisul de performanţă, iar acum, fiind stabilit la Târgu Jiu, Daniel Tudorache se va ocupa și de pregătirea fizică a baschetbaliștilor de la CSM Târgu Jiu.

Daniel Tudorache are o experiență de peste 20 de ani ca preparator fizic în tenisul de înaltă performanță. Pasionat de o multitudine de discipline sportive, Daniel Tudorache, este dedicat în totalitate meseriei de preparator fizic. A lucrat printre alții cu Horia Tecău, Florin Mergea, Marius Copil, Raluca Olaru, Sorana Cîrstea sau Irina Begu.

Cine este Daniel Tudorache și cum a ajuns la Târgu Jiu?

D.T.: Despre mine pot spune că sunt un om care are o experiență de peste 20 de ani ca antrenor-preparator fizic în tenisul de înaltă performanță. Sunt pasionat de o multitudine de discipline sportive, cert este că sunt dedicat în totalitate meseriei de preparator fizic. La Târgu Jiu am venit pentru o colaborare cu jucătorii de tenis ai clubului ATC Elite Târgu Jiu, ce a culminat, după o lună și o săptămână de la sosirea mea aici, cu împletirea drumului meu cu cea care avea să îmi devină soție, Mădălina. Datorită ei am rămas la Târgu Jiu.

Cum a ajuns Daniel Tudorache să practice profesia de preparator fizic?

D.T.: Profesia de preparator fizic în „sportul alb” a fost o provocare pentru mine datorită mijloacelor complexe ale acestei discipline.

Care a fost prima dumneavoastră colaborare? Cu ce sportiv ați lucrat la început?

D.T.: Am început undeva în februarie 1999 câteva colaborări cu cluburi de tenis cum ar fi TC Karina, TC Herăstrău, dar și cu juniori, la vremea acea, ai cluburilor de tenis. Printre aceștia s-au numărat Raluca Olaru, Sorana Cîrstea, Andreea Mitu, Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu.

Cine a urmat pe lista?

D.T.: Ulterior am trecut la jucători seniori: Adrian Ungur, Adrian Cruciat, Marius Copil, Horia Tecău, Florin Mergea. Am colaborat la senioare cu Irina Begu și Sorana Cîrstea.

De ce baschet și de ce CSM Târgu Jiu?

D.T.: Tenisul și baschetul sunt discipline asemănătoare și aici mă refer la deplasarea în teren, coordonare, sărituri, schimbări de direcție. Am ales să fie CSM Târgu Jiu pentru că a fost o provocare din partea antrenorilor Alexandru Gliga și Carlos Popescu, dar și a faptului că dacă tot sunt aici de ce să nu pun umărul în a aduce rezultate cu echipa tehnică a CSM-ului.

Vorbiți-ne despre rolul unui preparator fizic la o echipă care evoluează la nivelul Ligii Naționale.

D.T.: În primul rând, rolul preparatorului fizic este de a dezvolta și de a menține evoluția fizică a jucătorilor, dar și de refacere a acestora. Prezența unui preparator fizic este necesară și datorită nivelului crescut de competiție, un nivel care crește de la sezon la sezon.

Care este diferența între a pregăti un singur sportiv, cum este la tenis, și o echipă întreagă, cum este la baschet?

D.T.: La tenis de lucrează în mod individualizat în funcție de necesitățile fiecărui sportiv, dar și în funcție de calendarul competițional, în timp ce la baschet se lucrează în echipă pentru a ridica nivelul de joc colectiv, iar calendarul competițional este deja stabilit.

Cât de diferită e recuperarea cuiva în funcție de sportul pe care-l practică? Spre exemplu, care sunt deosebirile între un jucător de tenis și un baschetbalist?

D.T.: Recuperarea este diferită în funcție de fiecare sportiv în parte, dar și la nivel de echipă. Trebuie să ținem cont de meciuri, de turneele disputate, de volumul și intensitatea antrenamentelor. Jucătorul de tenis poate să susțină, într-un turneu, de la un meci la cinci-șase meciuri, în timp ce jucătorii de baschet susțin un singur meci cu durată limitată. Recuperarea variază în funție de aceste aspecte, dar și de alți factori externi, gen temperatură sau altitudine.

Când ați început activitatea în cadrul clubului și cum decurg antrenamentele? Cum s-au prezentat băieții după pauză?

D.T.: Am început activitatea pe 17 august, când a fost și reunirea lotului. Antrenamentele decurg foarte bine, mai ales că băieții vin după o pauză destul de lungă.

Care este obiectivul dumneavoastră la echipă?

D.T.: Ca obiectiv la echipă, mi-am propus să dezvolt capacitatea fizică a fiecărui jucător în parte, dar și a întregii echipe. Totul cu ajutorul antrenorilor Claudiu Alionescu și Alex Gliga, dar și cu ajutorul kinetoterapeutului Alin Drondoie.

Cum rămâne cu tenisul? Mai rămâne timp și pentru tenis?

D.T.: Timpul este cel mai prețios. Din păcate nimeni nu-l poate cumpăra și evident nici eu nu pot face acest lucru, dar îmi voi împărți timpul atât pentru echipa de baschet, cât și pentru tenis, dar și pentru familie.

Dacă cine are nevoie de sprijinul dumneavoastră, din punct de vedere sportiv, cum vă poate gasi?

D.T.: Cei interesați de informații legate de proiectele mele sportive le pot găsi pe danieltudorache.ro.

Mult succes la CSM Târgu Jiu.

D.T.: Mulțumesc.

Nume: Daniel Tudorache

Data nașterii: 28.12.1976

Locul nașterii: Făgăraș, Brașov

EDUCAȚIE
Liceul Sportiv | Specializare: ATLETISM – 1991-1995;
Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor | Specializare: ATLETISM – 1996-1997;
Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport – 1999-2003;
Curs de perfecţionare în tenisul de câmp susţinut de Federaţia Romană de Tenis – 2009;
Lector pentru Federaţia Romană de Tenis – din 2012;
Lector pentru Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor – din 2014;
Absolvent Curs Formator – 2019.

EXPERIENȚĂ
Experiență de peste 20 de ani ca preparator fizic în tenisul de înaltă performanță;
Abilități organizaționale dezvoltate în perioada petrecută ca antrenor al echipei naționale;
Dorința permanentă de cunoaștere și perfecționare atât pe plan personal cât şi profesional;
Pasionat de o multitudine de discipline sportive;
Dedicat în totalitate meseriei de preparator fizic.

REZULTATE
Marius Copil
Câştigarea turneului de dublu 250 ATP – Bucureşti România Open
Finală ATP 250 – Februarie 2018 – Sofia
Irina Begu
Câştigarea turneului TASHKENT WTA 2012;
Câştigarea turneului BCR OPEN LADIES ITF 2011.
Florin Mergea
Câştigarea turneului MASTER SERIES MADRID 2015;
Semifinale Wimbledon Grand Slam 2015;
Finală Turneul Campionilor – Londra 2015;
Semifinală US OPEN Juniors 2003.
Horia Tecău
Câştigarea turneului Wimbledon Grand Slam 2015;
Câştigarea Turneului Campionilor – Londra 2015.
Sorana Cîrstea
Ascensiunea clasamentului WTA: 242 pe 61 WTA;
Turul trei – Maindraw – Australian Open 2017.
Raluca Olaru
Câştigarea turneului HOBART Internaţional WTA Doubles 2017;
Finalistă SHENZEN Open 2017.

A început colaborarea cu Federaţia Romană de Tenis în 2008 unde s-a ocupat de dezvoltarea şi organizarea cantonamentelor anuale pentru echipa naţională de tenis.

În perioada 2005-2007 a colaborat cu Nick Bollettieri la IMG ACADEMIES ca preparator fizic.

Site:

Colaborare cu Florin Mergea: Aprilie 2015 – Februarie 2016; Prezent

Florin Mergea este un jucător profesionist de tenis atât în turneele de dublu cât şi de simplu. A ajuns în finala World Tour Finals din circuitul ATP în anul 2015 şi a câştigat titlul de ATP MASTERS în Mutua Madrid Open în acelaşi an. Poziţia cea mai înaltă atinsă în clasamentul mondial ATP este: nr. 7 la dublu în (Iulie, 2015).

Florin Mergea: “Am început colaborarea cu Daniel Tudorache în 2003 atunci când am participat la turneul US OPEN pentru juniori. Colaborarea noastră a continuat până în Aprilie 2015, când a devenit antrenorul meu oficial în pregătirea fizică şi m-a ajutat în întregime să obţin cele mai bune rezultate:

Câştigarea turneului Madrid Masters în 2015;
Semifinală la Wimbledon în 2015;
Finală la Turneul Final al Campionilor în 2015.

Fără nicio urmă de îndoială, calităţile lui Daniel de a înţelege şi a antrena cele mai subtile aspecte în pregătirea fizică mi-au adus un beneficiu atât pentru creşterea performanţei cât şi sănătăţii mele. În mod deosebit, Daniel a fost esenţial în dezvoltarea abilităţii mele de a ajunge în spatele mingii cât de rapid este omenesc posibil. Unul din elementele esenţiale pentru un jucător de tenis este accelerarea. Din moment ce terenul de tenis nu oferă suficient spaţiu pentru atingerea vitezei maxime, primul pas şi accelerarea sunt elemente cheie pentru deplasarea în tenis.

Daniel m-a antrenat şi mi-a recomandat o serie întreagă de exerciţii de pliometrie, termen folosit pentru descrierea exerciţiilor ce folosesc elasticitatea naturală a muşchilor pentru a creea reacţii explozive de forţă prin contractarea fibrei musculare. Acest lucru m-a ajutat să îmi găsesc forţa explozivă şi să îmi îmbunătăţesc jocul într-un mod semnificativ. Reuşita în acest aspect al tenisului mi-a dus jocul la un alt nivel permiţându-mi să joc cu o încredere mai mare.

Opinia mea ca jucător profesionist de tenis este că Daniel Tudorache este un preparator fizic excepţional care a ajuns la cel mai înalt nivel în această profesie şi continuă să dea dovadă de abilităţi extraordinare în meseria de preparator fizic.”

Comment here