Baschet

LNBM, Etapa 15 / CSM Târgu Jiu pierde duelul cu echipa campioană / CSM Târgu Jiu – UBT Cluj Napoca 66-91 / Galerie FOTO

Sâmbătă, 14 ianuarie, CSM Târgu Jiu a pierdut confruntarea disputată, pe teren propriu, contra campioanei României, U BT Cluj Napoca, scor 66-91. Partida a contat pentru etapa a-15-a din Conferinţa A din Liga Naţională de Baschet Masculin. Shamiel Stevenson a fost, din nou, cel mai bun om al gorjenilor. Americanul a reuşit 23 de puncte în confruntarea cu echipa campioană.

Baschetbaliştii gorjeni au încercat să dea o replică cât mai solidă liderului din Conferinţa A, U BT Cluj, campioana în exerciţiu a României. În faţa unui public numeros şi ataşat în continuare de echipă, Kresimir Basic a început partida cu următorul ”5”: Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Camil Berculescu, Andriy Agafonov şi Octavian Ilie. Shamiel Stevenson a fost cel care a deschis seria punctelor pe tabelă, la doar 28 de secunde de la startul meciului. Oaspeţii au egalat imediat, dar Stevenson a ajuns la linia de libere, după ce a fost faultat pe pătrundere. Americanul a înscris ambele libere şi CSM Târgu Jiu conducea cu 4-2. Începutul de meci curajos al gorjenilor a continuat cu alte două puncte venite după reuşita lui Andriy Agafonov, pentru 6-4 în dreptul gorjenilor. Clujenii au trecut în avantaj, după un coş cu fault, dar a venit şi prima reuşită de 3p a meciului. Shamiel Stevenson a scuturat plasa de la distanţă şi tabela indica 9-7. Clujul a trecut din nou în avantaj, dar Andriy Agafonov a restabilit egalitatea, scor 11-11, la jumătatea primului act. Oaspeţii au dat o replică rapidă şi tabela arata 11-16, dar Dylan Frye a redus din diferenţă, scor 13-16. Campioana a apăsat pe acceleraţie şi a ajuns la 13-22, dar Dylan Frye vine cu triplă, după o nouă execuţie spectaculoasă, scor 16-22. Clujenii reuşesc un coş în ultima secundă a primului act, pe care clujenii şi-l adjudecă cu 24-16.

Actul doi a început cu un coş de sub panou pentru CSM Târgu Jiu. Trimis în teren, grecul Thomas Kottas s-a descurcat bine în trei rânduri cu masivii apărători clujeni, iar tabela indica 22-26. Clujul s-a distanţat, din no pe tabelă, scor 22-31, iar Kresimir Basic a cerut time-out. La reluare, Shamiel Stevenson reuşete două puncte pentru CSM, în primă fază pentru 24-31, şi mai apoi pentru 26-35. Clujul ajunge la 26-39. Shamiel Steveson este cel care întrerupe seria clujenilor, scor 28-39, la jumătatea sfertului doi. Octavian Ilie reduce şi el din diferenţă, după două libere transformate, scor 30-39. O nouă serie bună pentru echipa oaspete, care ajunge la +17 pe tabelă, scor 31-48. Finalul actului doi aparţine gorjenilor cu Porter Troupe şi Thomas Kottas la finalizare. Clujenii câştigă şi actul doi, scor 24-19, şi intră la pauză la +13 pe tabelă, scor 35-48.

Repriza secundă a început cum nu se poate mai rău pentru gruparea gorjeană. Oaspeţii au ieşit de la cabine decişi să tranşeze cât mai rapid soarta meciului. Clujenii au avut run de 11-0 şi tabela indica 36-59. Porter Troupe întrerupe seria clujenilor cu o reuşită de trei puncte, scor 38-59. Andriy Agafonov găseşte şi el drumul spre coş, pentru 40-66. Clujul domină însă categoric sfertul 3 şi ajunge la 40-71. Agafonov mai înscrie doar de la libere, pentru 44-74. Shamiel Stevenson încheie sfertul trei cu un coş pe pătrundere, dar actul trei este câştigat de clujeni fără drept de apel, scor 27-11, iar la general tabela indica 46-75.

Sfertul decisiv a început tot cu Shamiel Stevenson la finalizare, dar şi cu o execuţie mai puţin obişnuită pentru Andriy Agafonov. Obişnuiţi cu realizările de sub panou, suporterii gorjeni au aplaudat reuşita de 3p a jucătorului ucrainean, care şi-a asumat o aruncare de la distanţă, care şi-a atins ţinta, iar tabela indica 52-80. Porter, Agafonov, Kottas şi Shamiel Stevenson şi-au continuat lupta cu apărătorii clujeni şi au reuşit să îşi mai treacă puncte în contul lor şi al CSM-ului, pentru 64-84. Clujul mai are o şarjă ofensivă şi tabela indica 64-91. Grecul Thomas Kottas a închis tabela cu ultima reuşită a meciului, într-un sfert patru adjudecat de gorjeni cu 20-16. Reuşita lui Kottas a stabilit şi scorul final: CSM Târgu Jiu – U BT Cluj Napoca 66-91.

Shamiel Stevenson a fost, din nou, cel mai bun om al gorjenilor. Americanul a reuşit 23 de puncte în confruntarea cu echipa campioană. El a mai strâns 6 recuperări şi 4 pase decisive, fiind cel mai bun om de pe teren. Shamiel a fost urmat de Andriy Agafonov, care a reuşit 15p şi 10 recuperări. Şi Thomas Kottas a avut o evoluţie bună. Grecul a totalizat 13p, 3 recuperări şi o pasă decisivă. Porter Troupe a contribuit cu 7p, 2 recuperări şi două pase decisive, în timp ce Dylan Frye a strâns 5p, 2 recuperări şi 3 pase decisive. Gorjeanul Octavian Ilie a terminat meciul cu 3p, o recuperare şi trei asisturi.

Iată ce a declarat la finalul meciului antrenorul gorjenilor, croatul Kresimir Basic.

”Echipa din Cluj a făcut un meci fizic, iar noi nu am putut să răspundem pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Ne-am luptat aproximativ 20 de minute, după aceea am început să pierdem mingi, iar mingile pierdute s-au transformat în contraatacuri și în puncte ușoare. Până la urmă, este vorba și de rotația lor, de jucătorii care au venit de pe bancă și au avut aceeași atitudine pe parcursul meciului. Clujul este o echipă care pedepsește orice greșeală și noi nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. Este o problemă că nu pasăm suficient și ne pierdem în acțiuni individuale. Jucătorii trebuie să înțeleagă acest lucru. Clujul este o echipă europeană, iar, la acel nivel, mingea circulă de zece ori mai repede. Cu siguranță, trebuie să remediem acest aspect al circulației mingii, pentru că este încă un meci în care ne-am blocat la 66 de puncte. Marcăm între 60-66 de puncte și dacă ne gândim câte layup-uri am ratat astăzi, ne dăm seama că ratările ușoare se transfomă în contraatacuri pentru ei”.

Chiar în săptămâna premergătoare partidei cu U BT Cluj, gruparea gorjeană s-a despărţit de americanul Xavier Cannefax. Kresimir Basic a vorbit la conferinţa de presă şi de acest aspect. Croatul a declarat că îl așteaptă pe înlocuitorul lui Xavier Cannefax, în timp ce, până la finalul primei părţi a campionatului, antrenorul va face o nouă evaluare a lotului gorjean. Este posibil ca în play-out să apară noi achiziţii la gruparea gorjeană.

Kresimir Basic, antrenor principal CSM Târgu Jiu: ”Va veni un nou jucător, care sperăm să ne ajute. Nu contează cine vine, poate să fie și Michael Jordan, noi trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să înțelegem că nu contează cine este pe parchet, trebuie să dea 150%. Vom aștepta să terminăm această primă parte a campionatului și, înainte de play-out, vom evalua încă o dată lotul de jucători și vom vedea ce decizie vom lua. Deocamdată, suntem prea ‘drăguți’ pe teren. Trebuie să schimbăm acest lucru. Trebuie să găsim o modalitate să luptăm pe toată durata partidei”.

Cum s-a văzut înfrângerea din teren a explicat la conferinţa de presă, imediat după meci, căpitanul Porter Troupe: ”Un meci dificil în care am făcut o primă parte bună. În a doua parte, s-a văzut diferența de calitate, profunzimea lotului, dar vina este a noastră. Am încetat să mai luptăm și asta a fost diferență la final. Nu este neapărat o echipă atât de puternică, până la urmă nu este o echipă din NBA. Este vorba despre mentalitatea noastră, despre cum abordăm meciurile și despre cum luptăm pe teren. Am simțit că nu am avut o circulație bună a mingii, că nu am luptat suficient și că nu am respectat în totalitate planul de joc”.

LIGA NAŢIONALĂ DE BASCHET MASCULIN
Ediţia 2022-2023
Conferinţa A
Etapa 15
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023
Ora 20.30
Live pe FRBTV
CSM Târgu Jiu – U BT Cluj Napoca 66-91(16-24, 19-24, 11-27, 20-16)

CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Dylan Frye, Bogdan Penciu, Camil Berculescu, Andriy Agafonov, Andrei Gheorghe, Thomas Kottas, Flavius Toropu, Alexandru Mitu, Octavian Ilie. Antrenor principal: Kresimir Basic. Antrenor secund: Alexandru Gliga. Director tehnic: Claudiu Alionescu.

Pentru CSM Târgu Jiu urmează o săptămână cu două meciuri. Etapa viitoare, miercuri, 18 ianuarie, baschetbaliştii grupării gorjene se deplasează la Piteşti, acolo unde vor juca contra echipei FC Argeş Piteşti. Meciul din Trivale va începe la ora 19.00. Al doilea meci al săptămânii este programat pe teren propriu. CSM Târgu Jiu va juca cu SCM U Craiova, sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 18.00. Ambele partide pot fi urmărite pe canalul FRBTV.

Galerie FOTO

 

Comment here