Baschet

LNBM, Etapa 13 / CSM Târgu Jiu, victorie! Primul succes al grupării gorjene în acest sezon. CSM Târgu Jiu – CSM Miercurea Ciuc 67-63

Baschetbaliştii grupării gorjene au reuşit în sfârşit să spargă gheaţa şi au obţinut prima victorie din actuala ediţie a Ligii Naţionale. Joi, 5 ianuarie, CSM Târgu Jiu a înregistrat primul succes stagional, după ce a trecut de CSM Miercurea Ciuc, scor 67-63. Meciul a contat pentru etapa a-13-a din Conferinţa A din Liga Naţională de Baschet Masculin. Antrenorul croat Kresimir Basic a debutat cu victorie pe banca echipei din Târgu Jiu, într-un meci în care Shamiel Stevenson, cu 26 de puncte marcate, a fost cel mai bun om al gorjenilor. 

În sfârşit, victorie! Sute de suporteri gorjeni au venit la Sala Sporturilor în speranţa că vor vedea primul succes al favoriţilor, iar acesta a venit la capătul unui meci destul de echilibrat, în care baschetbaliştii gorjeni au condus în permanenţă pe tabela de marcaj, dar au terminat partida cu mari emoţii. 

Baschetbaliştii lui Kresimir Basic au întrerupt seria negativă din campionat chiar la debutul antrenorului croat pe banca tehnică a echipei gorjene. Gorjenii au început anul 2023 cu dreptul, după ce au trecut de una dintre contracandidatele la retrogradare, CSM Miercurea Ciuc, scor 67-63.

Antrenorul croat a început partida cu următorul ”5”: Porter Troupe, Shamiel Stevenson, Camil Berculescu, Thomas Kottas, Octavian Ilie. Shamiel Stevnson a fost primul care a ieşit la rampă şi a dezgheţat tabela după 30 de secunde de joc. Miza partidei şi-a spus cuvântul, iar acest lucru s-a văzut la finalizare, unde ambele formaţii s-au întrecut în ratări. Shamiel Stevenson a fost însă cel care şi-a reglat tirul mai bine şi a făcut 4-0. Abia după 4 minute de joc a venit şi prima reuşită a oaspeţilor, scor 4-2. Shamiel, trimis la linia de libere, a urcat scorul la 5-2, iar câteva secunde mai târziu a venit şi prima execuţie de 3 puncte a meciului, pe o aruncare semnată Porter Troupe, scor 8-2. După două libere transformate de echipa oaspete, a venit o nouă reuşită de 3 puncte în contul CSM Târgu Jiu. Autor a fost gorjeanul Octavian Ilie, care a dus scorul la 11-4. Shamiel şi-a continuat seria punctelor din meci pentru 13-6. Oaspeţii au dat primele semne de revenire şi s-au apropiat pe tabelă, scor 13-9. Porter Troupe şi Andriy Agafonov au readus liniştea în tabăra gorjeană, scor 17-9. Miercurea Ciuc a închis primul act cu două libere, câştigat însă de CSM Târgu Jiu cu 17-11. 

Porter Troupe a deschis actul secund cu o nouă aruncare de 3p, marcă înregistrată, pentru 20-11, iar Shamiel Stevenson a mărit diferenţa la +11 pe tabelă, scor 22-11. Două reuşite de la mare distanţă i-au readus în joc pe cei de la Miercurea Ciuc, scor 22-17. Trimis în teren de Kresimir Basic, Xavier Cannefax a dat replica, tot cu o aruncare de 3p, scor 25-17. La jumătatea sfertului doi, ciucanii s-au apropiat la 6 puncte pe tabelă, scor 26-20. Octavian Ilie a limpezit apele în atacul gorjenilor cu încă o reuşită de 3p, scor 29-20. Finalul sfertului doi i-a aparţinut lui Porter Troupe, care a ridicat sala în picioare cu o nouă triplă de senzaţie. CSM Târgu Jiu a câştigat şi actul doi cu 17-13 şi a intrat la vestiare la +10 pe tabelă, scor 34-24.

La reluarea jocului, Dylan Frye şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor, iar Shamiel Stevenson şi-a încercat norocul şi de la 3p. Reuşita sa, una spectaculoasă, a dus scorul la 39-24, cea mai mare diferenţă de scor din meci. Stevenson a fost de neoprit. Reuşitele sale au dus scorul la 44-31, în timp ce Thomas Kottas a menţinut CSM Târgu Jiu la +11, scor 47-36. Miercurea Ciuc a găsit ceva resurse şi a dat din nou semne de revenire, după un run de 6-0, tabela indica 47-42. Dylan Frye a găsit din nou drumul spre coş, pentru 49-42, dar oaspeţii au punctat în finalul sfertului 3. Un sfert adjudecat de echipa din Miercurea Ciuc, scor 20-15, care s-a apropiat la doar 5 puncte pe tabelă înainte de actul decisiv, scor 49-44. 

Debutul actului decisiv i-a aparţinut rapidului jucător al gorjenilor, Xavier Cannefax, care a înscris pentru 51-44, dar oaspeţii s-au apropiat periculos la 51-48. Cannefax a adus liniştea în tabăra gorjenilor cu 5 puncte consecutive, pentru 56-48, iar Shamiel Stevenson a dus scorul la 58-50, şi mai apoi la 60-52. Cu 3 minute înainte de final, Ciucul s-a apropiat la 5p, scor 61-56. Shamiel Stevenson a tăiat însă elanul oaspeţilor şi orice şansă de revenire a acestora cu un nou coş de 3p, scor 64-56, în timp ce Octavian Ilie a mai inventat o aruncare de 3p, care a dus scorul la 67-58, spre bucuria fanilor din tribună. Ciucanii au forţat o revenire, dar nu au făcut decât să reducă din diferenţa de pe tabelă. Scor final: CSM Târgu Jiu – CSM Miercurea Ciuc 67-63.

Cel mai bun om al gorjenilor a fost Shamiel Stevenson, care a reuşit 26 de puncte şi 10 recuperări. Căpitanul Porter Troupe a terminat meciul cu 13p şi o pasă decisivă. Xavier Cannefax a strâns 10 puncte, 1 rec şi o pasă decisivă. Dintre jucătorii români s-a remarcat Octavian Ilie, care a terminat partida cu 9p, toate din aruncări de 3p. Baschetbalistul gorjean, cu o evoluţie excelentă în acest meci, a mai avut 6 recuperări şi 3 pase decisive. Dylan Frye a terminat meciul cu 4p, Thomas Kottas 3p, iar Andriy Agafonov a încheiat meciul cu 2p.

Antrenorul croat a debutat cu victorie pe banca echipei gorjene. După partidă, Kresimir şi-a felicitat jucătorii şi a mulţumit publicului pentru susţinere. Basic a făcut o scurtă analiză a partidei câştigată de elevii săi în faţa echipei din Ciuc. 

Kresimir Basic, antrenor CSM Târgu Jiu: ”În primul rând trebuie să-i felicităm pe jucători pentru lupta dusă în teren. Nu este uşor să te lupţi după 0/10, să arăţi că eşti mai bun decât o arătă clasamentul. Pentru mine ca antrenor este o viziune mai bună a jocului. Trebuie să mulţumim publicului, care a fost în număr foarte mare, iar acest lucru este un plus pentru noi. Jocul nostru defensiv a arătat destul de bine, dar mai avem multe de pus la punct. Sperăm ca această victorie să fie un declic pentru jucători”.  

Shamiel Stevenson a fost MVP-ul partidei. Baschetbalistul american a fost de neoprit. Acesta a reuşit 26 de puncte şi 10 recuperări. 

”Este o victorie importantă, care va ridica moralul întregii echipe. Este bine şi frumos după victorie, dar este clar că mai avem multe de îmbunătăţit”, a spus jucătorul american la finalul meciului. 

CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Porter Troupe 13p, Shamiel Stevenson 26p, Dylan Frye 4p, Bogdan Penciu, Xavier Cannefax 10p, Camil Berculescu, Andriy Agafonov 2p, Andrei Gheorghe, Thomas Kottas 3p, Alexandru Mitu, Octavian Ilie 9p. Antrenor principal: Kresimir Basic.

LIGA NAŢIONALĂ DE BASCHET MASCULIN
Ediţia 2022-2023
Conferinţa A
Etapa 13
Joi, 5 Ianuarie 2023
Ora 18.00
Live pe FRBTV
CSM Târgu Jiu – CSM Miercurea Ciuc
67-63(17-11, 17-13, 15-20, 18-19)

Baschetbaliştii grupării gorjene nu au prea mult timp la dispoziţie să se bucure de prima victorie a sezonului. CSM Târgu Jiu va juca etapa viitoare, duminică, 8 ianuarie, în deplasare, la CSM Târgu Mureş. Partida este televizată de DigiSport 3 şi va începe la ora 17.00.

GALERIE FOTO

 

Comment here